С дарения Кресна възкресява вековен храм

Жителите и ръководството на община Кресна подеха кампания за построяването на някогашната църква в село Стара Кресна. Те ще разчитат на дарения на хора от цялата страна и на наши емигранти, за да изпълнят богоугодното дело. Открита е и банкова сметка, в която има засега не повече от 10 000 лева. Кметът Николай Георгиев ще се срещне с Неврокопския митрополит Серафим, за да поиска и Българската православна църква да помогне за построяването на храма.

Църквата днес е в руини, тя е изградена през 1856 г. на мястото, където е имало няколко оброчища и два малки параклиса. През 1866 година в трема на храма завърналият се от Русия Спас Харизанов открива взаимно училище. Храмът е опожарен през 1878-1879 година при погрома на Кресненско-Разложкото въстание, но е възстановена три години по-късно. Отново е запалена и изпепелена през октомври 1912 година по време на Балканската война от отстъпващите османски войници. След войната близо до нея е построен малък параклис, който служи за храм и днес, но също вече се руши.

Хората в Стара Кресна искат да върнат старата слава на този център на вярата и българщината. Те вярват, че ще се съберат необходимите средства, за да се вдигне отново този православен молитвен дом. Първоначално ще са необходими около 30 000 лева, за да започне строителството на божия храм.

 

 

АВТОРВладимир Симеонов