С овации посрещнаха Пласидо Доминго на концерт в Унгария

Оперната звезда Пласидо Доминго бе посрещнат топло на концерта си в унгарския град Сегед, организиран по случай откриването на футболен стадион и младежки спортен комплекс на тамошния католически диоцес, предаде Асошиейтед прес.

Това бе вторият европейски ангажимент на певеца, след като той бе обвинен в сексуален тормоз. В неделя на Залцбургския фестивал той бе удостоен от публиката с продължителни аплодисменти и ставане на крака.

Публиката на стадиона в Сегед бе сякаш по-сдържана, но посрещна певеца с аплодисменти и го възнагради с бурно ръкопляскане, след като той изпя патриотична ария от “Банът Банк” на Ференц Еркел, основоположника на унгарската национална опера. Но планираната пресконференция бе отменена и достъпът до репетицията бе ограничен.

В концерта в Сегед участваха също синът на прочутия певец – Пласидо Доминго младши, и пуерториканското сопрано Ана Мария Мартинес.

Организаторът на концерта Андреас Магон в коментар за АП намекна, че обвиненията срещу певеца са свързани и с големия брой адвокати в САЩ и каза, че в САЩ от всичко може да се направи шоу. Той посочи обаче, че европейската култура много се отличава в това отношение от американската. Пласидо Доминго е колосален артист и колосален човек, подчерта той.

Певецът неведнъж е пял в Унгария. Унгарските медии, много от които са собственост на фондация, тясно свързана с премиера Виктор Орбан, в информациите си за концерта често не споменаваха обвиненията срещу Доминго. Независимите медии бяха се фокусирали предимно върху спортният комплекс, построен с обществени средства и благодарение на връзките на Църквата, отбелязва АП.

Стадионът и младежкият спортен център “Свети Гелерт” бе построен с пари на данъкоплатците – около 14 милиона форинта (47 милиона долара), и е собственост на диоцеза Сегед-Чанад на Римокатолическата църква, начело на който стои епископ Ласло Киш-Риго, известен привърженик на политиката на премиера Виктор Орбан. Епископът е и основател на футболния клуб, който ще играе на стадиона с 8000 места. Комплексът ще се използва и от 9000 учащи се, посещаващи учебни заведения на диоцеза, и от около 4 хиляди деца, за които се грижи държавата, казва епископът.

 

КРОСС