Тайните на традиционната коледна трапеза и традиции

Коледа е магия, любов, смирение, доброта, надежда и още милион неща! Коледа не е просто празник, Коледа е чувство!

Самото изричане на тази дума изпълва сърцата и душите на малки и големи. Коледа е олицетворение на семейството, мили спомени от детството, най-греещите детски личица, очакващи подаръци под елхата.

Магията е в щастието, отразено в очите на любимите ни хора, украсяването на дома, приготвянето на богата коледна трапеза… и една коледна звезда, свързана с най-съкровените ни желания и мечти.

Коледа ни прави по-добри, по-усмихнати, кара ни да мечтаем и обичаме повече. Цялото суетене и суматоха около празника, предварителната подготовка и очакване, са онези емоции, които ни карат да чувстваме приятна умора, примесена с любов!

На трапезата на този, така наречен, пръв блажен ден след постите, присъстват и други „забранени” до този момент продукти – сирене, кашкавал, мляко, масло.

Предястията и салатите са типичните за сезона – с картофи, печени чушки, боб, млечни сосове.

Коледа е и денят на вкусните сладкиши. Коледните меденки, тиквеникът и баклавата са задължителни, като през годините на българската трапеза се появи и немският щолен.

Напоследък набират популярност и пълнената пуйка и пиле. Патица с картофи и зелеви листа е типична за германците, редица региони на Франция, Белгия, Холандия, Австрия.

Бутът от елен е приет да присъства на коледната трапеза на скандинавците. Финландците си похапват шунка, горчица и хляб, както гювеч с дроб, стафиди, моркови и картофи.

Във Франция обикновено се сервира гъши или патешки дроб, гъска или пуйка с кестени и плънка.

Панетоне и Пандоро са типични за Коледата в Италия, Бакалао за Португалия. В Испания коледната трапеза е много богата, но неизменно присъстват бадемите. “Ахо бланко” е супа с бадеми, типична за коледното меню, особено в южна Испания.

„Кутята” е типична за Украйна, Русия, Полша, Латвия и се приготвя от ечемик или жито с мед, сушени плодове и ябълки. В Канада и Сащ се сервира сочна пълнена пуйка, картофено пюре, сос от червени боровинки, а за десерт коледен пудинг.

Коледа е магия, любов, вкусна храна, приготвена от добри ръце със сърце, споделена с най-близките ни, чувство, което предаваш, спомен, който създаваш…

 

 

 

 

БГНЕС