ТАЛАНТ, ВСЕОТДАЙНОСТ И РАБОТА

 

Известният чешки хореограф, балетен педагог и дългогодишен директор на Баварския Щатсбалет ще е ментор на един от спечелилите стипендията „С усилия към звездите“.

След броени дни, на 1 септември, започва кандидатстването за второто издание на Националната стипендия „С усилия към звездите“ (Per aspera ad astra), насочена към млади български творци. Стипендията е учредена от Фондация „Културни перспективи“ и КЦМ 2000 ГРУП по идея на оперната певица Ина Кънчева.

За стипендията кандидатстват български артисти в пет области на изкуството: визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс. Тя е изградена като инструмент за растеж и развитие на изявени артисти, като подкрепата, която всеки стипендиант получава в рамките на една година, се осъществява в няколко направления: работа с ментор; осигуряване на бюджет от 5000 лв., покриващ целевите разходи за конкретния проект, с който артистът е кандидатствал; осигуряване на подкрепа от стратегически партньор на Фондацията, който предоставя възможност на стипендианта да реализира последващ свой проект; участие в годишен тематичен спектакъл пърформанс като екипно представяне на отличените.

През 2019 г. стипендиантите в отделните категории ще бъдат съветвани и окуражавани от Капка Касабова (литература), Правдолюб Иванов (визуални изкуства), Красимира Стоянова (музика), Иван Лишка (танц), Диана Добрева (театър).

Първото издание на Националната стипендия „С усилия към звездите“ подкрепи осем кандидати в петте области на изкуството и оказа извънредна подкрепа на някои от селектираните финалисти. Всички те ще се представят пред публика през есента на 2019 г.

Иван Лишка е роден в Прага през 1950 г. Учи в Пражката консерватория, през 1969 г. емигрира, до 1974 г. танцува в балета на Германската опера на Рейн в Дюселдорф.
От 1974 до 1977 г. е солист на балета на Баварската държавна опера в Мюнхен (Staatsballett от 1989 г.), след което е главен танцьор в балета в Хамбург, където създава водещи роли в произведенията на Джон Ноймайер „Сън на лятната нощ“, „Матеус Пасион”, „Както ви харесва“, в балетите към симфониите на Густав Малер I, III, IV, IX, X, в „Пер Гинт“, „Одисей“, както и в произведения на Джером Робинс, Мъри Луис, Джон Кранко, Ханс ван Манен, Лар Любович, Морис Бежар, Антъни Тюдор, Джордж Баланчин и Иржи Килиан. Изявите му като гост-солист в ролята на Онегин с Наталия Макарова, както и много други, го отвеждат в Париж, Лондон, Ню Йорк и други градове по света. Заедно с Марсия Хайде той танцува в известната телевизионна продукция на „Дамата на камелиите“ на Джон Ноймайер. Също така печели награда от конкурса на името на Мая Плисецкая за „най-добър партньор в танца“.

От 1998 г. до 2016 г. Иван Лишка ръководи Баварския Щатсбалет. В този период се увеличава броят на турнетата на трупата в Санкт Петербург, Мадрид, Будапеща, Прага, Атина, Индия, Италия, Канада, Турция, Тайван, Китай. Лишка представя нови хориографи, с които Баварският Щатсбалет не е работил дотогава – Уилям Форсайт, Хосе Лимон, Сабуро Тешигавара, Жан Гран-Метр и много други. Той не само увеличава броя на новите класически постановки, но и сам създава постановки на „Спящата красавица“ и „Корсар“, в които демонстрира характерния за Баварския Щатсбалет исторически подход към хореографското наследство.

През 2012 г. е отличен с Германската награда за танц за световната му сценична кариера и дейността му като художествен ръководител на Баварския държавен балет, получава и най-високата баварска награда – орден „Максимилиан“ за изключителни постижения в науките за изкуства.

Иван Лишка e сред основателите на Баварския младежки балет, създаден през 2010 г. в резултат от сътрудничеството на няколко големи танцови институции в Мюнхен.

Кой е най-важният импулс или вдъхновение в живота ви като артист?

Човечеството и всичките му проявления.

Имали ли сте съприкосновение с ментор и ключово ли е било то за вашето развитие?

Първо това беше влиянието на баща ми, който също беше артист. По-късно всеки един творец и хореограф, с когото имах съприкосновение, остави в мен важна следа.

Защо приехте да бъдете ментор на един от спечелилите стипендията „С усилия към звездите“?

За да предложа на младите артисти да почерпят от моя опит.

От какви критерии ще се ръководите при избора на стипендиант?

Талант, всеотдайност в избора и умение за работа.

Какво бихте желали да постигнете заедно със стипендианта през предстоящата година?

Впечатляващо участие на всекидневна база в Баварския младежки балет в Мюнхен.

Как гледате на вашата роля на ментор?

Да насърча към точното обучение и развитие по-нататък.

Какви проблеми се налага да преодоляват младите хора във вашата сфера?

Приемственост, постоянство и как наистина да се грижат за здравето си.

Какви са наблюденията ви върху поколението млади артисти?

Липсва им познание върху спецификата и историята на тяхната собствена дисциплина и на останалите форми на изкуството, като цяло проблем е нивото на общата им култура.

Кой е творецът, който ви вдъхновява/провокира най-много към момента и защо?

Най-вече това е Джон Ноймайер, заедно с повечето хореографи, с които имах честта да работя и чиито творения трябваше да анализирам, докато ги танцувам, за да намеря причина да се застъпя за изрично художествено мнение. Така е с всеки един творец, с когото работя в момента.
По-нататъшни сравнения с изкуството и артистите в другите области – композитори, писатели, художници, това винаги ме вдъхновява.

 

 

kultura.bg