Творби на китайски художници от музея на Забранения град гостуват в София

Изложбата „Пътят на коприната: от традицията към съвременността“ обединява творби на 40 български и 51 китайски преподаватели от Националната художествена академия в София и от Централната академия за изящни изкуства в Пекин. Всички те са създадени по време на творческия обмен на художниците в двете страни. Проектът е резултат от дългогодишното сътрудничество и сключените споразумения между художествените академия на България и Китай.

Съвместната българо-китайска изложба ще продължи до края на януари 2020 г. в Националната художествена галерия – Двореца.

През декември 2018 г. експозицията бе показана и в Художествената галерия „Таймяо“ към Имперския музей в Забранения град и посрещната с голям интерес от китайската публика.

Имперският музей на изкуството в Пекин е разположен в Императорския дворец в Забранения град. Бившата императорска зимна резиденция в Пекин е един от най-посещаваните музеи в света, който държи световен рекорд за посещаемост със 17 милиона посетители годишно.

В музея на Забранения град се съхраняват 1,86 милиона експонати. От тях само 2 процента са били излагани в експозиции. Художествената галерия „Таймяо“ към Императорския дворец е част от световната забележителност. В нея се показват в постоянни и гостуващи експозиции творби на забележителни художници от Китай и целия свят.

 

 

 

 

 

 

www.bnr.bg