“Текстил” – литературното списание, което очаква да се срещне с първите си читатели

Ново литературно списание ще бъде разпространено по книжарниците до броени дни. В 108 страници първият брой на “Текстил” съдържа проза, поезия и есета от български и чуждестранни автори. Зад него стоят поетът и преводач Петя Хайнрих, филологът и преподавател в Нов български университет Георги Гочев и художникът Дамян Дамянов. За момента то ще излиза два пъти годишно – през зимата и през лятото.

“Текстил” се публикува от “Издателство – Нов български университет”, а Гочев и Хайнрих, които са отговорни за подбора на текстовете, вече са работили заедно в списанието “Но Поезия” и “Литературен вестник”. Това улеснява съставянето на първия брой – двамата вече са събрали около себе си група от съмишленици. Една от целите на списанието е да представи литературата на българите, които живеят извън граница.

По негови думи амбицията на новото списание е да създава среда, а едно от нещата, с които ще се отличава “Текстил”, е, че преводните текстове ще са с уредени авторски права. “Лошото на подобни издания е и че едни и същи автори циркулират навсякъде. Идеята ни е да работим с по-малко от тях, въпреки че някои няма как да не се повтарят”, каза още Гочев.

Той отбеляза, че от литературните списания в България по принцип се очаква някаква манифестност, което е традиция още от времето на кръга “Мисъл” и Гео Милев. “Ние нямаме такива претенции. Искаме просто да публикуваме добри български и преводни автори”, обясни Гочев. Според него изданието би могло да излиза и 3 или 4 пъти годишно, а това не зависи от средствата. За него проблемът е, че няма достатъчно публика и качествени автори, които да запълват подобно съдържание.

 

Комиксът "Вятър работа" на Дамян Дамянов, публикуван в първия брой на списанието

© “Издателство – Нов български университет”

Комиксът “Вятър работа” на Дамян Дамянов, публикуван в първия брой на списанието

 

Гочев коментира, че основните пречки пред изданията за литература и култура са липсата на приемственост и малкият пазар. “Не можеш да поддържаш едно издание 25 години с един и същ екип. Някои вестници и списания просто си изчерпаха живота”, заяви той. “Медийната среда става все по-консуматорска. И тази тенденция не зависи толкова от издателите и от мощните фигури, които завземат средата, а от потребителите”, добави Гочев. Според него затова и що се отнася до издания за култура и литература, по-скоро може да се говори за лоялност, отколкото за пазар.

Първият брой на “Текстил” включва текстове на 13 български и преводни автори. Между тях влизат откъс от новия роман на Емилия Дворянова “Свидетели на небеса”, кратки разкази от Светослав Тодоров и Александра Христова, поезия от Пламен Дойнов, Пейчо Кънев и Валерий Валериев. Както и разказ на Ю Хуа, преведен от Стефан Русинов, стихотворения на Райнер Мария Рилке в превод на Петя Хайнрих и фрагменти върху музиката на проф. Богдан Богданов, предоставени на списанието от неговите наследници.

 

Списанието ще може да бъде намерено по книжарниците, а неговата цена е 10 лв.

 

 

 

 

 

 

 

https://www.dnevnik.bg/