Тео Ушев води мастър клас в Брюксел

Теодор Ушев ще бъде сред „световно признатите професионалисти в сферата на анимацията”, които ще проведат свои мастър класове в Брюксел. Повод за това ще даде един от известните международни фестивали за рисувано кино – Anima, който тази година ще се проведе от 21 февруари до 1 март.Българският режисьор, чиято постоянна адресна регистрация е в Канада, ще се присъедини към програмата Futuranima, която проследява какво е бъдещето на анимацията. Неговата лекция ще се състои на 25 февруари, и ще бъде фокусирана върху студентите. Пропуските за събитието се котират на цени от 30 евро. Само учащите под 26-годишна възраст ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 5 евро.

Любопитен факт е, че Ушев няма да преподава режисура, а сценарно майсторство на своя мастър клас.

Теодор Ушев винаги ни изумява с изключителните истории на своите къси филми и със уникалния си стил. В този майсторски клас той ще обясни откъде идва неговото вдъхновение и как го превръща първо в история, а след това и във филм.

Номиниран за „Оскар” с предишния си филм „Сляпа Вайша”, той отново се завръща с „Физиката на тъгата”, за който също ще говори”, гласи описанието на лектора в сайта на фестивала.

Междувременно неговата „Физика на тъгата” продължава да жъне успехи по света. Само преди дни филмът му спечели наградата на публиката на феста за късометражно кино Minimalen в Норвегия. „Рядко се случва моите филми да печелят вота на аудиторията”, коментира и самият Ушев.

Припомняме, че именно „Физика на тъгата”, която отново е създадена по творчеството на Георги Господинов, влезе в шортлистата на оскарите в категорията късометражна анимация. За съжаление, Теодор Ушев не успя да повтори успеха си от 2017 г., когато получи номинация със „Сляпата Вайша”.

У нас вече имахме възможността да видим „Физика на тъгата”. Филмът направи премиерата си в София по време на фестивала Киномания, като бе излъчван паралелно с английско и френско озвучаване. На филмовия форум присъства и самият Ушев, като получи награда за цялостен принос към българската култура и грамота за принос за популяризиране, опазване и развитие на културата в София.

 

 

 

 

КРОСС