Тутанкамон разби всички рекорди

Париж се радва на раздвижване в арт пазара в резултат на продължаващия британски спор за Brexit. Дейвид Цвирнер отвори галерия, а White Cube офис и зали за изложения, а други мега-галерии предстои да последват примера им . Fiac също получи тласък, тъй като някои галерии избраха парижкия панаир пред Фрийз в Лондон. А Лувърът е домакин на изложбата на годината – за 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи. Пожарът в Нотр Дам през април бе най-ужасяващият момент в годината за Париж, последван от полемики в социалните мрежи. Възника спор за това, че хората ги е грижа повече за старите сгради, отколкото за другите, които са във военни зони. Още едно събитие предизвика силен отзвук в социалните мрежи: разкриването на мемориала на Джеф Кунс за жертвите на терористичните атаки в Париж през 2015-а. Философът Ив Мишо хвана настроението най-добре, като описа макетните надуваеми стоманени лалета като „11 цветни ануса, монтирани на стъбла“.

Египетската пътуваща изложба със съкровищата на Тутанкамон незабавно счупи рекордите за посещаемост в парижката Villette с 1,4 милиона посетители.  Вероятно е да направи същото в Лондон, тъй като разби предишните цифри за предварително резервирани билети – около 250 000 бяха продадени за експозицията,  чийто домакин е Saatchi. Парижката изложба събра 10 милиона долара за Големия египетски музей (Grand Egyptian Museum), където съкровищата ще бъдат приютени завинаги, след като се върнат в Египет.

Уличните арт художници KAWS и Banksy не само постигнаха многомилионни аукционни рекорди през тази година, но и поддържат своите легиони от фенове доволни с малко по-евтините си произведения. По време на Frieze Week британският художник откри бутик в Лондон и онлайн магазин, наречен Gross Domestic Product. Междувременно Medicom играчките на KAWS се продават за хилядите долари в Ebay.

„Златният лъв“ на венецианското биенале беше спечелен от оперното представление-пърформанс на литовския павилион, който „извади“ темата за климатичната криза. През август Ай Вeй вей потвърди, че следващия март ще режисира „Турандот“ на Пучини в Рим. През ноември Захи Хавас, бившият министър на антиките в Египет, обяви, че е написал нова опера за Тутанкамон, а музеят Meadows и операта в Далас започнаха официално партньорство.

В момент на вдъхновение Националната галерия в Лондон изпрати новопридобитото си произведение от Артемизия Джентилески не само на обичайните места за изкуство, а и на лекарска операция в Йоркшир и в затвора в Съри, Англия. Галерията  обяви и своята изследователска изложба за творбата на Джентилески, която ще се открие през 2020 г.  Междувременно Прадо в Мадрид постави Лавиния Фонтана и Софонисба Ангисола в центъра на двугодишната си програма.

Определението за „музей“

Ако някой трябва да определи понятието „музей“, надали ще бъде от членовете на Международния съвет на музеите. Неслучайно избухна скандал, когато въпросният съвет се опита да предифинира съществуващия и смятащ се за остарял текст за  „нестопанска институция“, която „придобива, съхранява, изследва, комуникира и излага материалното и нематериалното наследство на човечеството и неговата среда за целите на образованието, учението и насладата”. Новата версия бе посрещната с пренебрежение и описана като „идеологическа“ и съдържаща „прекалено пресилено празнословие“. Все още не е достигнат консенсус по този въпрос.

Мона Лиза

Най-известната усмивка в света със сигурност премина през изпитания тази година. Мона Лиза беше преместена поради ремонти в нова галерия, където борбата с двучасовите опашки беше толкова екстремна, че се наложи галерията от време на време да затваря вратите си. Сега Джокондата отново е у дома си в Лувъра,  а дългите опашки остават и след като стигнете до нея, ви делят още 3, 6 метра. Мона Лиза обаче не е поканена на партито за 500 години от смъртта на гениалния си създател. Освен това тя е обидена, тъй като е превърната в CGI герой за „преживяване“ във виртуалната реалност.

Неотдавна златната тоалетна чиния бе най-посещаваният експонат в музея на Соломон Р. Гугенхайм. Тази година „Америка“ на Маурицио Кателан бе открадната от крадци, които нахлуха в двореца Бленхайм, където художникът имаше изложба. Въпреки арестите, се носят слухове, че полицията все още търси отговори на въпроса кой е крадецът. Междувременно творба на италианеца отново завладя медиите – „Comedian“ е банан на стойност 120 000 долара, който, разбира се, беше изяден.

standartnews.com