Унгария отказва участие в “гейската” Евровизия

Будапеща няма да има участник в песенния конкурс “Евровизия” през следващата година, като това става на фона на спекулации, че решението е взето, защото надпреварата била “твърде гейска” за вкуса на национал-популисткото правителство и началниците на обществената телевизия, съобщава британският вестник “Гардиън”.

Въпреки че не е била посочена официална причина за оттеглянето, този ход идва на фона на засилване на хомофобската риторика в Унгария, където премиерът Виктор Орбан, който е противник на имигрантите, предприе политика “семейството на първо място”, насочена към подпомагане на традиционните семейства и засилване на раждаемостта.

По-рано тази година председателят на унгарския парламент сравни осиновяването на деца от еднополови двойки с педофилия, докато проправителствен телевизионен коментатор определи “Евровизия” като “хомосексуална флотилия” и заяви, че неучастието щяло да е от полза за психичното здраве на страната.

Източник от унгарската обществена телевизия е казал пред “Гардиън”, че макар да не е била вътрешно съобщена причина за решението за оттегляне от конкурса, предположението сред служителите е, че сдружаването на “Евровизия” с LGBTQ+ (гейове, лесбийки, бисексуални, транссексуални и др.) културата стои зад решението.

“Не бях изненадан. Това идва от организационната култура на унгарската държавна телевизия”, посочил източникът и добавил, че положителното отразяване на правата на ЛГБТ хората в медията се обезкуражава, като се прави изключение само за годишното отразяване на гей парада в Будапеща.

Обществените медии в Унгария са тясно свързани с правителството и играят важна роля за разпространението на неговите послания около миграцията и други проблеми. По-рано унгарският уебсайт index.hu цитира неназовани източници в обществените медии, които спекулират, че причината за оттеглянето вероятно е, че “Евровизия” се смята за “твърде гейска”.

Говорителят на Орбан Золтан Ковач, определи историята на index.hu като “фалшива новина” в “Туитър”, но не посочи друга причина за неучастието на Унгария.

В изявление по имейл до “Гардиън” от унгарската обществена телевизия са изтъкнали: “Вместо да участваме в песенния конкурс “Евровизия” през 2020 г., ще подкрепим пряко стойностните продукции, създадени от талантите на унгарската поп музика.”

standartnews.com

One Comment on “Унгария отказва участие в “гейската” Евровизия”

Comments are closed.