Ученици нарисуваха Петър Берон в гимназията си

Трима възпитаници на Езиковата гимназия “Д-р Петър Берон” в Кюстендил нарисуваха портрет на патрона на своето училище. Мащабният проект е по повод 1 ноември – Деня на народните будители и празника на учебното заведение, считано в града за тукашната Алма Матер. Младежите имат идея в бъдеще да нарисуват и други будители в сградата на училището. Проектът е на площ около 20 кв. м. Рисунката е направена от снимка, която е взета от интернет.  Доста известен портрет на възрожденеца са ползвали за образец. От училището напълно подкрепили идеята, като осигурили  и боята.

Хрумването е на тримата художници Габриела, Йордан и Дарина от школата Новите Майстори на художника Евгени Серафимов, които станаха известни в страната с  няколкото си мащабните проекти.

“Сами са се справили. Не съм им помагал. И тримата имат амбиции и ще запишат живопис в Художествената академия”, радва се на успеха на тийнейджърите ръководителят на Младите Майстори Евгени Серафимов.

Директорът на Езиковата гимназия Иванка Янкова също одобрява сътвореното от  тримата ученици. „Това е един творчески акт, който изразява тяхната духовна същност, тяхната идея да внесат нещо ново в интериора на училището, а когато той е в контекста на патронния празник е още по-смислен. За нас това е един пример, който трябва да следват и другите таланти, които учат в нашето училище”, каза директорът на ЕГ Иванка Янкова.

Композицията ще има тържествено откриване – днес 1 ноември, когато освен Деня на будителите е и празник на училището.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One Comment on “Ученици нарисуваха Петър Берон в гимназията си”

Comments are closed.