„Физика на тъгата“ на Тео Ушев спечели отличие на фестивала в Торонто

Късометражният филм на Тео Ушев спечели почетен диплом от журито на престижния Международен филмов фестивал в Торонто.

Късометражният филм по едноименния роман на Георги Господинов “Физика на тъгата” бе отличен от журито на престижния Международен филмов фестивал в Торонто за “впечатляващо творчество в областта на киното и детайлна изработка”.

Теодор Ушев работи по 27-минутната анимация по романа на Господинов в продължение на 8 години. Това е втората работа на режисьора по творба на Георги Господинов след номинирания за „Оскар” „Сляпата Вайша” по едноименния разказ.

“Физика на тъгата” (2011) е вторият роман на Господинов след „Естествен роман” и е преведен на над 10 езика. Ушев обяви през 2017 г., че подготвя анимация по книгата.

Споделя за сценария, че не следва стриктно сюжета на романа, като е по-скоро филм-лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, спомени, мелодии. Филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се мечти на цяло едно поколение, пречупен през личния разказ.

Филмът направи своята световна премиера на фестивала в Торонто и бе отличен от журито в категорията за най-добър късометражен канадски филм.

Анимацията се разпространява официално на френски и английски език. Англоезичната версия е озвучена от известния актьор Доналд Съдърланд и сина му Росиф, а френските озвучители са известният кинорежисьор Ксавие Долан и баща му Манюел Тадрос.

“Физика на тъгата” е първият анимационен филм в света, създаден с древната техника за рисуване от времето на египетските фараони – енкаустика. Над 15 000 кадъра са рисувани на ръка, като променят изображението чрез нагряване и рисуване с горещ пчелен восък с пигменти.

След премиерата си в Торонто филмът ще бъде представен и на различни международни фестивали по целия свят. Сред тях са филмовите фестивали в Отава, Ванкувър, Лос Анджелис, Ню Йорк, Сеул, Барселона, Валядолид, Токио, Лайпциг и др.

Победителите във фестивала бяха обявени на 15 септември, а Тео Ушев сподели радостта си във Фейсбук.

 

Автор: Радослав Александров

 

 

One Comment on “„Физика на тъгата“ на Тео Ушев спечели отличие на фестивала в Торонто”

Comments are closed.