Филип Седефчев със самостоятелна изложба в Перник

Авторът на запазения знак и тотал дизайна на Международния фестивал на маскарадните игри “Сурва” Филип Седефчев ще представи самостоятелна изложба в Перник, съобщиха от Художествена галерия Перник. Тя ще бъде подредена в най-голямата изложбена зала в града “Любен Гайдаров” и ще бъде открита на 19 септември. Експозицията включва 15 платна живопис и 10 пластики.

Филип Седефчев е роден в брезнишкото село Садовик. Пъстрите черги и носии, народните песни и приказки, маските на сурвакарите, овчарството и природата трайно впечатляват бъдещия творец и от рано предопределят неговия път. През 1955 г. е приет във Висшия институт за изобразителни изкуства “Николай Павлович” /сега Националната художествена академия/, където учи живопис при проф. Ненко Балкански. През дългогодишния си творчески път Седефчев работи в цялата палитра от пластични изкуства – живопис, монументални изкуства, скулптура, графичен и пространствен дизайн, керамика, гоблен, витраж. Автор е над 300 постери, запазени марки, гербове. Реализирал е множество монументални творби в България и чужбина.

Филип Седефчев е творец с неподражаем стил. От всяка една негова творба лъха силната му индивидуалност и характерния му, постоянно развиващ се стил. “Човек трябва да сподели труда си. Винаги се ръководя от това, композицията да казва нещо важно. Затова не се ръководя от общата мисъл, а от онова, което има смисъл за мен”, казва художникът.

 

Lupa.bg