ХАНЪТ И ИМПЕРИЯТА

Новата суперпродукция на режисьора акад. Людмил Стайков, дигитална версия по знаменитатата трилогия „Хан Аспарух“, ще бъде показана за първи път в страната на открита извънредна прожекция на 14 януари 2020 от 19.00 часа във Фестивалния център във Варна.

Филмът се показва неслучайно за първи път  в страната именно във Варна, след две закрити прожекции в Дома на киното и БАН в София. Мащабното платно се среща с публиката в морската ни столица  десетилетия след триумфа на трилогията „Хан Аспарух“. Навремето шестчасовата суперпродукция  получи  наградата на зрителите  и „Златна роза“ на варненския кинофестивал. Изцяло обновеният филм, в който са съхранени оригиналните сцени, сега е с времетраене 2 часа и 20 минути. Известно е, че съкратен вариант на трилогията  в миналото се появи и като холивудска продукция.

Във филма публиката ще види актьорите – легенди  Стойко Пеев, Антоний Генов, Васил Михайлов, Аня Пенчева, Ваня Цветкова,  Йосиф Сърчаджиев, Богомил Симеонов, Джоко Росич, Петър Слабаков и др.

 

„Иска ми се да вярвам, че филмът „Ханът и империята“ ще впечатли и развълнува зрители от всички възрасти със забележителните актьорски превъплъщения, с грандиозните, необичайни за българското кино масови сцени и епични битки, с трагизма, саможертвата и лишенията на главния герой по пътя към заветната му цел и не на последно място – с очевидните асоциации и изводи, които поражда далечната епоха за нашето съвремие. Бях много развълнуван, че този филм направи една своеобразна връзка между поколението творци, създали оригиналната версия и новото поколение кинематографисти, които със същата всеотдайност и вълнение, вложиха цялото си сърце, в името на скъпата за всеки българин тема“, казва режисьорът на Людмил Стайков.

 

“Ханът и империята“ е създаден  с нова драматургична  структура , нова музика, с участието на известни композитори  и  звукови ефекти, представени в сараунд среда.

Изображението е дигитализирано в 4К  и отговаря на най-взискателните световни критерии за филмово разпространение.

Филмът е реализиран от компанията „Доли Медия Студио“.