Хари Потър и философстващия българин

Видя ли новите корици на поредицата Хари Потър по случай 20 години от издаването ѝ в България? Ако и ти, като повечето хора, живееш по малко (или по повече) всеки ден в социалните мрежи, не може да не си забелязал дискусиите по темата. Опитвайки се за пореден път да опровергаем твърдението, че “Съединението прави силата”, българското общество е разделено. Това са част от заглавията в медиите:

Фейсбук смачка Любен Зидаров с 98%

Бурни дискусии около новите издания на „Хари Потър“ с илюстрации от Любен Зидаров

Хари Потър срещу Любен Зидаров

Шум по Хари Потър в BG: Кориците на Любен Зидаров – грозни или новаторски?

Гордост или срам? Новите български илюстрации на „Хари Потър“ разделиха феновете

Хората масово са възмутени от “грозните корици”, Любен Зидаров е опропастил любимата им поредица (която хващам бас, че някои от коментиращите дори не са чели, но са гледали филмите и имат мнение, разбира се). Поредната излагация за България, трън в очите на всички, които имат силно развито (според тях) чувство за естетика.

Има, разбира се, и друга формация, защото където има минус, там има и плюс, и обратното. Другата група ни казва, че това са илюстрации на един от най-известните и световно признати български художници.Той е на 95 години, печелил е редица отличия и рисува в този стил поне от 50 години. Самата Джоан Роулинг и екипа ѝ са одобрили кориците, кой си ти, че да не ги харесваш?

В случая не става дума за дискусия и няма как да има правилно и грешно – изкуството, във всяка негова форма, е изцяло субективно. Проблемът идва не само от това, че всеки има мнение (и държи да го изразява възможно най-силно), но и от това, че Хари Потър е общ. Той принадлежи на всички нас, но и на никого конкретно, защото означава различно нещо за всеки. Книгите за младия магьосник са променили стотици хиляди хора по света и у нас. Кориците обаче са факт и покрай цялата ненужна истерия и измислена драма, отново изпускаме важното – България е една от малкото страни с уникални корици за поредицата. Наши корици. Различни корици. Това е позитивната новина. Това е посланието. Нашето послание.

Не е нужно различното да е хубаво или лошо. Сами по себе си тези корици са постижение. И в момента няма човек, който да не ги обсъжда (което също е някакъв вид постижение предполагам). Затова аз, Десислава Иванова, главен редактор на Uspelite.bg, написах този увод, а колежката ми – Деница Събева, написа статията, която виждаш по-долу и е истинската новина.


Преди 20 години в България започва да се издава най-популярната детска поредица в света – Хари Потър. По случай юбилея Егмонт са ни приготвили една не по-малко магическа изненада – издания с корици изготвени от българския художник Любен Зидаров.

Едва 20 страни от цял свят имат издания със свои собствени корици на очилатия магьосник. В България досега имахме единствено 2 корични издания – британски от Джони Дудъл и американски на Мери Грандпре. Първите четири книги също могат да бъдат закупени на български език изцяло с илюстрации от Джим Кей.

НО вече можем да се похвалим със свои собствени корици, нарисувани от големия български художник Любен Зидаров! 95-годишният възпитаник на Художествената академия в София започва да твори в началото на 50-те години на миналия век. Стилът му не само е разпознаваем до ден днешен на българската четяща публика, но с годините се превръща и в емблема на своето време.

Художникът освен, че работи в различни периоди като илюстратор в детските списания „Септемврийче“, „Пламъче“ и „Славейче“ и като главен художник на издателство „Народна младеж“ (1967 до 1970 г.), илюстрира популярни заглавия, сред които „Приказки на Шехеразада“, „Български народни приказки“, „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, „Подир сенките на облаците“ на Пейо Яворов, „Том Сойер“ на Марк Твен и други. Носител е на престижни национални и международни отличия в областта на художественото оформление на книгата.

И по всяка вероятност Зидаров е най-възрастният действащ илюстратор на планетата Земя!

Процедурата за издаване на нови корици е нелек процес, който задължително трябва бъде разгледан от агентите на писателката Джоан Роулинг и самата нея. Зидаров е одобрен поради изключителната си биография и творчество, което създава и до ден днешен.

Новите корици на Любен Зидаров могат да бъдат разгледани до 17 ноември в изложбата на открито в градинката на „Кристал“ в София. Юбилейните издания на 7-те книги на Хари Потър са в продажба в книжарниците и онлайн от 13 ноември.

Друго събитие в програмата Националният конкурс за авторска рисунка „ХАРИ ПОТЪР – 20 години МАГИЯ“ вече откри своите победители. Участниците са деца от 1-ви до 7-ми клас от цялата страна и български ученици от чужбина.

„Трите големи награди отидоха към морето – две към Варна и една към Обзор. Общо 11 деца получиха като награда новото издание на първата книга от поредицата (голямата беше целият комплект и тримата победители не можаха да си ги вдигнат).“, сподели за събитието Михаил Костов, член на журито и основател на българската фен общност „Дейли Потър“

На 13 ноември 2000 г. издателство „Егмонт“ представя на българските читатели магическия свят с първия роман на Дж. K. Роулинг „Хари Потър и Философският камък“. Така започва любовта към книгите вече сред няколко поколения и не стихва и до наши дни. В България книгите имат общ тираж надхвърлящ рекордните 610 хиляди екземпляра.

В юбилея са заложени инициативи за насърчаване на четенето сред подрастващите и за творческата им изява в продължение на цяла година. Очакват ни вълшебни времена!

 

Автор: Деница Събева