Храм-кладенецът край село Гърло, Пернишко – само за изследователи

От информацията в интернет разбираме, че няма обособена и маркирана екопътека до храма, затова търсим възможно най-точна информация относно местоположението на древното съоръжение. В няколко сайта четем как се стига до там, но всички описания са леко или повече неясни. Все пак добиваме представа за основните опорни точки по пътя към храма. Пълним си шишетата с вода, приготвяме малко храна за из път и тръгваме.

Как се стига до храм-кладенеца

Първата опорна точка е село Гърло. Селото се намира на около 8 километра от град Брезник – втората отбивка вдясно по пътя от Брезник за град Трън. Влиза се в село Гърло, продължава се все направо по пътя, и при площадчето с кметството се хваща пътят вдясно от кметството. Малко след последните къщи на селото се минава покрай една черква, която се пада вляво на пътя. Няколко метра след черквата има разклон. Там трявба да се поеме по десния път.

Още малко по-натам по пътя, след един по-голям десен завой има голяма бяла къща. Там пред нея има достатъчно място да се остави колата. Тази къща бележи началото на вилната зона на село Гърло.

Друг вариант е да се продължи с кола още малко по (вече) черния път и някъде след мегдана на вилната зона, представляващ много добре окосена и поддържана ливадка, да се търси място за колата.

Мегданът на вилната зона на село Гърло

Мегданът на вилната зона на село Гърло

След това се продължава пеша.

Пешеходният преход до храм-кладенеца може да се раздели на три етапа:

  • от вилната зона на село Гърло до язовирната стена;
  • от язовирната стена до каптажа;
  • от каптажа до храм-кладенеца.

Етап 1: от вилната зона на село Гърло до язовирната стена

От вилната зона до язовир Красава има черен коларски път, който по време на нашето посещение беше наводнен на места. В страни от пътя има добре обособена пътечка, която се използва в случай, че пътят е непроходим. В тази си част разходката е приятна и не е трудна, тъй като няма големи денивелации. Пътят води до язовирната стена, която представлява един голям земен насип. Целта в този етап е да се стигне до стената на язовира.

Тази част от пешеходния маршрут се изминава за около 30 минути.

Етап 2: от язовирната стена до каптажа

След като се стигне стената, минава се по нея и се стига до бетонния преливник. Над него има едно метално мостче, по което трябва да се мине на път за храма.

Преливникът на язовира и металното мостче

Преливникът на язовира и металното мостче

След мостчето се поема по не много добре обособена, но все пак видима, пътека нагоре по хълма. След десетина метра пътеката завива вдясно към язовира и след още няколко метра се стига до една бетона колона.

Точно около тази колона има една скала с прекрасен изглед към язовира, откъдето могат да се направят страхотни снимки.

Язовирът на село Гърло

Язовир Красава

 

Язовирът на село Гърло

Язовир Красава

От там пътеката продължава успоредно на една ограда с бодлива тел – това е оградата, обграждаща язовира (все пак той е вододайна зона). Важно е да се знае, че през този участък от пътеката язовирът остава в дясно спрямо посоката на движение.

Само за ориентир (за да разберете че сте на прав път), 5 минути ходене след първата бетонна колона следва втора. Пътеката след колоната продължава покрай оградата от бодлива тел, докато стигне един каптаж.

Времето за изминаване на разстоянието от металното мостче до каптажа е около 20 минути.

Етап 3: от каптажа до храм-кладенеца

Като се стигне каптажа, се минава вляво покрай него. Пътеката продължава стръмно нагоре по хълма. Това е последният участък до храма. Той е кратък, около стотина метра, и се взема за около 5 минути. След тези 100-на метра вече се вижда бетонната тераса, обграждаща храм-кладенецът край село Гърло – древното съоръжение на повече от 3 000 години.

Храм-кладенецът: поглед отгоре

Храм-кладенецът: поглед отгоре

Впечатления от храм-кладенеца до село Гърло

И точно там, когато човек зърне каменното стълбище надолу, водещо до храма, времето първоначално сякаш спира. След това се чувстваш така, сякаш си се върнал много, много назад във времето. Това, че храмът не е облагороден и не е превърнат в музей само засилва усещането за връзка с онова древно време.

Стълбището

Стълбището

 

Стълбището и входът

Стълбището и входът

Влизаме там в кръглата част от храма, около кладенеца, изпълнени с благоговение. Разглеждаме внимателно всичко, затаили дъх. Снимаме.

Вътре в храма

Вътре в храма

Температурата там долу в храма е доста по-ниска от тази наоколо, което допълнително засилва усещането, за откъсване от сегашния свят и потапяне в онзи другия, отпреди много, много години.

Вътре в храма

Вътре в храма

Храм-кладенецът край село Гърло е открит през 1972 година от екипа на археолог Димитрина Митова-Джонова. Датиран е от нея  – ХІІ-Х в.пр.Хр. Не съм специалист и затова няма да се спирам повече на научната страна на откритието. Достатъчно е да кажа, че разходката си струва и може да се окачестви като едно пътуване, което те пренася много назад във времето.

Вътре в храма – поглед навън

Вътре в храма – поглед навън

Вместо заключение

И накрая – няколко кратки съвета за посещението на храма:

  • облечете дълги панталони и блуза с дълъг ръкав – това ще ви предпази не само от копривата, трънките и шубраците, но и от кърлежи. Комарите са по-малката беля, но все пак ги има в изобилие и колкото по-малко открито място по себе си им предоставите, толкова по-добре;
  • гледайте къде стъпвате – лятно време има опасност от змии, а пътеките натам не са добре утъпкани;
  • обезателно си носете шише с вода – там няма откъде да се напълни.

 

 

 

 

 

 

 

 

от Ели Иванова

One Comment on “Храм-кладенецът край село Гърло, Пернишко – само за изследователи”

Comments are closed.