„Хъбъл“ навърши 30 години на космическа служба

Телескопът Хъбъл е изстрелян на орбита на 24 април 1990 г., преди 30 години , и в чест на това събитие беше публикувана снимка от далечния космос.

Това изображение показва зоната на формиране на звезди, разположена извън нашата галактика, Млечния път. Намира се на 163 хиляди светлинни години от Земята.

По-големият обект е мъглявината NGC 2014, а съседният обект се нарича NGC 2020. Астрономите нарекли тази група мъглявини космически риф поради приликата си с подводния свят на Земята.Изображенията на Хъбъл на планети, звезди и галактики завинаги промениха представата ни за Космоса. Мнозина смятат, че това е най-важният научен инструмент, създаван някога от човека.

Работата на автоматичната обсерватория продължава и днес.

Американската космическа агенция на НАСА заяви, че финансирането на телескопа ще продължи, докато използването му е продуктивно. Миналата година благодарение на получените от него данни бяха публикувани около хиляда научни труда, така че, безспорно, той остава начело на научните открития.

Стартирането на космическия телескоп, кръстен на Джеймс Уеб, който е предназначен да наследи „Хъбъл“, е планирано за тази година, но присъствието в орбитата на съвременната обсерватория ще разшири възможностите на Хъбъл и няма да го отпише като ненужно.

Това е така, защото новият телескоп ще може да вижда пространството в по-дълги светлинни вълни от „Хъбъл“. Те ще се допълват и в някои случаи ще работят в тандем, за да получат по-пълна картина.

Проектът „Хъбъл“ се превърна в голяма помощ за астрономите по целия свят, и по-специално в Европа, заяви Антонела Нота, изследовател в Европейската космическа агенция (ESA). ESA използва „Хъбъл“ наравно с НАСА./БГНЕС