Хърватският град Риека официално пое щафетата на Европейска столица на култура

Хърватският пристанищен град Риека, на брега на Адриатическо море, пое официално щафетата на европейска столица на културата през 2020 г.

Няколко хиляди души не се уплашиха от проливния дъжд, за да присъстват на многото спектакли в Риека, в които през целия ден участваха стотици артисти, танцьори и певци. Зрителите успяха да се насладят на много концерти, един от които се състоя в историческата сграда на рибния пазар. Благодарение на инсталация с дължина 200 метра на авеню Корзо жителите и гостите на града можаха да се запознаят и с новата история на Риека.

Основното събитие, наречено “Индустриална опера”, се състоя на пристанището в града. Проявата разказва историята на Риека и представя града като пристанище на многообразието. Под този девиз ще бъдат организирани културните прояви през цялата година.

Риека е богат откъм историческо минало и е принадлежал на различни страни през 20 в. Днес градът залага на туризма и културните прояви, за да оздрави икономиката си.

Освен Риека, тази година и ирландският град Голуей е европейска столица на културата. Двата града получиха щафетата от Пловдив и италианския град Матера.

 

 

КРОСС