„Четеше ми своите стихове, не разбирах думите, но чувствах музиката в тях и знаех, че са написани от гений“

На 14 септември 1927 г. танцьорката-бунтарка Айседора Дънкан, чийто единствен съпруг е гениалният Сергей Есенин, хвърля своя шал като стълба към небесните обятия на поета

 

Взривила общественото мнение в САЩ с налагането на собствен стил в танца, скандалната Айседора през 1921 г. е посрещната от Кремъл като кралица. Във време на огромна бедност ѝ предоставят прекрасен апартамент, който тя превръща в школа за обучение на малки момичета. Осигуряват ѝ изобилие от деликатеси, които на практика спасяват бъдещите танцьорки от глад. Есенин се влюбва безапелационно в чужденката.

Айседора Дънкан знаела само няколко думи на руски, но достатъчно, за да възкликне когато вижда поета: „Ангел!“. А когато се вглежда в очите му, добавя: „Дявол!“. Eзиковата бариера не е пречка за двамата влюбени – въпреки че той признава единствено родния си език, а тя така и не научава руски, за тях са достатъчни погледите, жестовете, прегръдките, целувките.

През 1922 година започва турнето на Айседора в Западна Европа. Тя не може да си представи своя живот без любимия „Сергей Александрович” (обичала да нарича поета с цялото му име). Издават задграничен паспорт на Есенин след убедителната аргументация от страна на Айседора, че  това ще спомогне за издаването на руска поезия в Берлин. Германия била първата точка в тяхното пътешествие.

Преди отпътуването от Русия, те сключват граждански брак, като заявяват желание да носят двойната фамилия Дънкан-Есенин, но в Германия бракът им е обявен за недействителен. Женят се повторно и по-възрастната с 18 години съпруга вече става г-жа Есенин. Междувременно Айседора преживява пълен финансов крах: банковите ѝ сметки са блокирани, домът ѝ е продаден, а имуществото – буквално разграбено. Тя обаче продължава да води луксозния живот, на който е свикнала – скъпите ресторанти, луксозните хотели и шикозните автомобили вече са просто измамен блясък.

70258220 944757632553864 6663082189929840640 n

„Берлинската атмосфера ме изцеди напълно. Ако Айседора не беше така безразсъдна и ми беше дала възможност да поседна някъде, можех да  спечеля много пари….”, споделя Есенин на Шнайдер.

Пътуването из Италия повдига разположението на духа му, но носталгията по родината не спира да го измъчва. Америка пък буквално поражда раздразнение у поета. Заради „сухия режим“ той е принуден да задоволява жаждата си за алкохол с нелегално уиски. Давал си сметка, че в Щатите е никой. Там той е просто съпругът на известната Айседора, чието име редовно попадало във вестниците заради шумните скандали, които устройвал.

„Отведох Есенин от Русия,където условията на живот все още са трудни. Исках да го съхраня за света. Сега той се връща в родината си, за да спаси разума си, защото не може да живее без Русия”, разказва Айседора.

Загадъчната смърт на поета в хотел Англетер, където са отсядали редовно заедно, потресла Айседора. ”Плаках за него  с часове, колкото можах…”, споделя тя пред дъщеря си Ирма. Въпреки, че се нуждае от пари, вдовицата се отказва от наследството му в полза на неговите роднини.

Любопитното е, че двамата така и не се развеждат официално, въпреки че след раздялата им Есенин се жени за София Толстой. Как точно е станало това, до днес остава загадка.

Балерината надживява поета само с две години. Пътувайки с кабриолета на свой приятел, дългият й шал, неизменен знаков аксесоар на танцьорката, се заплита в колелота на автомобила, задушавайки я до смърт. Някои казват, че тя просто сама е спуснала примката. Недоказуемо, но красиво. Айседора е само на 50 години. Любовта няма възраст.

69885365 616835862175994 1668073479955546112 n

AFISH.BG