Чешки пивовари призовават: Спасете бирата

Стотици малки пивоварни в страната са изправени пред мрачно бъдеще, след като в средата на март бяха затворени баровете и ресторантите в Чехия, съобщи „Евронюз“.
Това е лишило занаятчийските пивовари от клиенти и доходи, а повечето от тях имат на склад бира с изтичащ срок на годност.
Сега е създаден уебсайт, който призовава чехите да купуват по Интернет бира с отстъпка и да осигурят на малките пивоварни жизненоважните доходи.
„Ние продаваме бирата си в собствените си кръчми и барове, но тъй като всички те са затворени, имаме проблем“, казва П. Лекса, главен пивовар в пивоварната „Moritz Inn”.
Тя се намира в източната част на страната и е една от почти 170 пивоварни, които са се записали в сайта ZachranPivo, или “Спасете бирата”, наскоро стартирана инициатива, която позволява на малките пивовари да продават излишните си бирени запас, преди да се развалят.
Удобният за потребителя уебсайт помага на клиентите да намерят най-близката до дома си пивоварна и да направят онлайн поръчка за по-големи количества.
Към 31 март има 5 970 750 бутилки бира на склад в 169 малки пивоварни, които „чакат да бъдат спасени“, се посочва в уебсайта. /БГНЕС