Широка лъка – приказното село в Родопите

Широка лъка – приказното село от подредени амфитеатрално възрожденски къщи в Родопите. То привлича много туристи целогодишно. Красотата на селото, съчетана с магията на планината и оттекването на гайдите носят неповторимата романтика, която привлича мнозина. Както и неповторимото усещане човек да се разхожда по калдъръмените улички на селото докато се диви на разкошните старинни къщи и вдишва свежия родопски въздух.

Почти всяко семейство там е свързано с родопската музика. В Широка лъка е създадено и Средно музикално училище за народни песни и инструменти.

Селото е само на 23 км от Смолян и на 16 км от зимния си курорт Пампорово.

Старите къщи са в типичния за Родопите архитектурен стил – двуетажни, с еркери и вътрешно дървено стълбище. Повечето стаи са широки, с дървени миндери до стените и с малки прозорци. Най-известни сред тях са Сгуровската, Учиковската, Григоровската къща.

Селото е прочуто и със съхранения си фолклор. Тук са се родили едни от най-известните певци и гайдари на родопския фолклор. През 1972 г. в селото е създадено Национално училище за фолклорни изкуства.

Едно от емблематичните места за посещения са Етнографският музей „Згуровски конак”, подреден като богата родопска къща от края на XIX век. А другото е църквата „Успение Богородично“, построена през 1834 г. само за 38 денонощия от цялото население на Широка лъка.

А помните ли гениалното изпълнение на Васил Михайлов в ролята си на Капитан Петко воевода в едноименния сериал? Къщата, в която е живял в Широка лъка в периода на освободителната война, сега е превърната в музей. Издигнат е и паметник в негова чест.

В района на Широка лъка могат да се видят още природните скални феномени – „Момата” и „Главата”, както и параклисите „Св. Теодор Стратилат”, „Св. св. Кирил и Методий” и „Св. Атанас”.

АВТОРАнтоанета Петева