Шотландски замък за 10 млн. долара търси нов собственик

Преди Стивън Лийч и неговото семейство да купят замъка Ситън в Източна Лотия, Шотландия през 2007 г., той вече близо 800 години е дом на различни представители на аристокрацията в страната. Сега отива на пазара за сумата от 9,7 млн. долара.

Дворецът Ситън е бил дом и за кралица Мария Първа, която според останалите оттогава сведения е обичала да играе голф на ливадите към имота. Но впоследствие аристокрацията губи интерес към двореца. Така през 18-ти в. шотландско-канадският изследовател Александър Макензи го купува и наема известния архитект Робърт Адам да построи на негово място ново имение. За да стане това дворецът е сринат, а с камъните от него е построена нова къщ, съобщава Bloomberg.

Макензи умира няколко години след завършването на проекта и имотът бива придобит от семейство Уиймс, чиято собственост остава в продължение на близо два века. През 2003 г. той е продаден на предприемач, който го реновира и препродава.

Сега новите собственици на имота ще могат да се настанят в дом, камъните за чиято изработка са били добити по същото време, когато Данте е писал своята „Божествена комедия“.

Имотът е запазил голяма част от историческото си очарование. Така например в трапезариите са запазени оригиналните копринени покривки за стени. Камините също са по оригинален проект на архитект Робърт Адам.

Самото имение се простира на 18 196 квадратни фута и разполага със седем спални. Включените три самостоятелни жилища, включително две самостоятелни къщи, увеличават броя на спалните до 13.

В същото време жилищните постройки са обградени от поля, морави и градини. Въпреки това мястото не е откъснато от света. Единбург се намира на около 20 минути път с кола, а на миля разстояние има малко село, наречено Лонгнидри.

По статията работи: Елена Илиева