10-ТЕ НАЙ-СВИРЕПИ ДИКТАТОРИ В СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ

иктатурата е автократична форма на управление, при която властта е концентрирана в една личност. Историята помни доста такива примери, някои от които близки до времето, в което живеем. Всъщност диктатори е имало още в Древен Рим, но там това било названието на извънредна длъжност, изпълнявана от магистрат. Диктаторът бил назначаван от консулите по решение на сената за период не по-голям от 6 месеца и единствено в случай на извънредна опасност. Назначеният диктатор притежавал пълната държавна власт (imperium). След преодоляване на кризисната ситуация диктаторът е трябвало да сдаде властта си.

А сега и за лошите диктатори – те са жестоки и отговорни за смъртта на милиони по света. Без проблем всеки от нас може да се сети за името на поне един-двама, а защо не и повече диктатори. „Alltime10s“ подредиха 10-те от тоталитарните лидери, донесли най-голяма смъртност. Ето ги и тях:

10. Ким Ир Сен

3

 

Севернокорейският доктатор е отговорен за смъртта на приблизително 1,6 млн. души. Затворниците в трудовите лагери били принуждавани да изкопават собствените си гробове, преди да бъдат умъртвени с чукове. Бременните жени пък били подлагани на тежък труд, който предизвиквал аборт.

9. Пол Пот

4

Камбоджанският диктатор е отговорен за смъртта на приблизително 1,7 милиона души. Само за 4 години той унищожил ¼ от населението на страната. Под бича му попаднали всички интелектуалци, както и хората говорещи чужди езици.

8. Исмаил Енвер Паша

5

Турският диктатор е причина за смъртта на около 2 милиона души, като по-голяма част от тях са арменци. Той е отговорен за Арменският геноцид.

7. Хидеки Тоджо

6

Японският диктатор е отговорен за смъртта на около 4 милиона души. Той е човекът наредил атаката над Пърл Харбър. Хидеки Тоджо е екзекутиран за военни престъпления през 1948 г., след неуспешен опит за самоубийство.

6. Владимир Илич Ленин

7

По време на гражданската война до болка познатият ни руски държавник нарежда да бъдат екзекутирани всички министри и цялото кралско семейство. Подбужда Червения терор срещу тихата опозиция и е отговорен за смъртта на около 4 милиона души.

5. Чианг Кай Шек

8

Китайският диктатор е отговорен за смъртта на около 10 милиона души. Той нарежда Шанхайското клане през 1927 г., убивайки над 5 000 комунисти и студенти. Освен това е отговорен за избиването на 20 000 тайванци през 1947 г.

4. Крал Леополд II

1

Белгийският крал е отговорен за смъртта на близо 13 милиона души в Конго.

3. Адолф Хитлер

Фюрерът е отговорен за смъртта на между 17 и 20 милиона души. По време на Холокоста 2/3 от евреите в Европа били избити.

2. Йосиф Сталин

сталин

Руският диктатор е отговорен за смъртта на между 40 и 60 милиона души. По време на управлението му 90 % от храната била отнета от управляващите, оставяйки 5 милиона души да умрат от глад.

1. Мао Дзедун

2

Китайският диктатор е отговорен за смъртта на между 45 и 75 милиона души. Неговите политически кампании „Големият скок напред“ и „Културната революция“, са осъждани заради милионите жертви и предизвиканите от тях масов глад и поражения върху китайската култура, общество и икономика.

инфо: 10te.bg

 

One Comment on “10-ТЕ НАЙ-СВИРЕПИ ДИКТАТОРИ В СВЕТОВНАТА ИСТОРИЯ”

Comments are closed.