1000 дни по-късно Турция върна Wikipedia на хората

През 2017 г. държавата блокира свободната енциклопедия заради критична статия

Турция възстановява достъпа до Wikipedia след забрана, продължила почти три години. Конституционният съд на страната постанови, че тя нарушава свободата на изразяване, съобщи проправителственият вестник „Милиет“, цитиран от BBC.
Онлайн енциклопедията бе блокирана в Турция през април 2017 г., след като тя отказа да изтрие статии, съдържащи критика към правителството на страната. Забраната продължи 991 дни, уточнява интернет мониторинговата организация NetBlocks.org.
Фондация Wikimedia, управляваща свободната енциклопедия, беше отказала да премахне статии, в които се казва, че турското правителство е сътрудничило на Ислямска държава (ИС) и Ал Кайда в Сирия.
„Радваме се, че хората на Турция отново ще могат да участват в най-големия глобален разговор за културата и историята на Турция онлайн и да продължат да превръщат Wikipedia в жизнен източник на информация за Турция и света“, коментира фондацията сега.
В сряда хештегът #Wikipedia стана най-актуалната тема в Twitter в Турция след отмяната на забраната.
Местният вестник Хюриет каза: „Wikipedia най-накрая е свободна“.
Все още не всички в Турция могат да разглеждат Wikipedia към момента, тъй като забраната ще бъде вдигната поетапно. Някои доставчици на интернет все още продължават работата по възстановяване на достъпа до услугата.
Популярната онлайн енциклопедия, която може да бъде списвана и редактирана на потребителите, е била цензурирана от властите и в други места по света. В Китай достъпът до платформата остава блокиран.
Economic.bg

One Comment on “1000 дни по-късно Турция върна Wikipedia на хората”

Comments are closed.