2020: Хит ще са малко известни дестинации

Пътуванията тази година ще променят траекторията си, ще се акцентира върху малко известни дестинации, ще се пътува по нестандартни начини и всичко това ще е през екологичния фактор, пише Forbes.

Сега, когато хотелите и авиокомпаниите се настроиват на екологична вълна, зелените пътувания ще набират все по-голяма популярност. Това е стъпка в правилната посока, след като туристическият сектор е сред сочените с пръст, че оказва голям негативен ефект върху околната среда.

А що се отнася до преживявания от висок клас, стандартът в индустрията ще бъде диктуван от тенденциите за нулев отпадък и неутрализиране на въглеродните емисии. Всичко това ще се случи благодарение на развитието на технологиите в сектора, като използването на слънчевата енергия, защото през 2020 г. луксът няма да означава непременно разточителство.

Мотивирани да избегнат тълпите, както и по-високите цени, много от почиващите виждат полза от откриването на нова дестинация.

Според сайта за резервации Booking 54% от пътуващите в световен мащаб биха искали да се намали свръхтуризма, а 51% биха предпочели да посетят нетолкова известна дестинация като алтернатива на пренаселените популярни места.

Нараства интересът към нови видове транспорт. 16-годишната екоактивистка Грета Тунберг вдъхнови милиони хора по света, включително и заради начина си на придвижване по вода, избягвайки въглеродните емисии, които отделят самолетите по време на полет. Нарастващото чувство за вина от пътуване със самолети кара все повече хора да търсят алтернативни начини за придвижване.

В Европа се наблюдава намаляване на вътрешните полети, а Франция дори предлага забрана на повечето полети в страната. Очаква се да нарасне интересът към по-старите и устойчиви видове транспорт като влаковете и лодките.

Предпочитани стават активните пътувания – от разходки през красиви места като Тихоокеанското крайбрежие до пътувания, включващи активности като колоездене през живописните гледки в Ирландия или Тайван, активните пътувания стават все по-предпочитани.

Според водещата компания по колоездене във Великобритания Saddkle Skeddaddle, резеравациите за пътувания в Северна Америка, които включват и колоездене, са отчели ръст от 140% между 2014 и 2018 г.

standartnews.com