5 апокалипс филма, които можете да гледате, докато сте в изолация

Ако сте от тези, които доброволно се изолират вкъщи, докато останалият свят лудва и се чуди как да се справи със страха от глобална пандемия можете да си припомните някои филмови класики за зарази спокойно у дома.

Новините за разпространението на новия коронавирус по света и у нас развихрят сериозно въображението за това какво може да се случи.

И докато филмовата индустрия се чуди как да минимизира щетите от отложени премиери, гледането на мелодраматични филми за зарази и опасни болести може или да ни притесни, или да ни успокои, че любовта и разумът винаги побеждават!

И така, ако сте от тези, които неочаквано са се сдобили с много свободно време, тази статия е за вас:

ЗАРАЗА /1995/

В Заир в долината на река Мотаба се появява смъртоносен вирус, заразените от него умират от мъчителна смърт за много кратък период. За да спрат заразата воените унищожават цяло селище като го опожаряват…

27 години по-късно, през 1994 г. вирусът се появява отново и е пренесен в САЩ чрез заразена маймуна…

Полк. Сам Даниелс занимаващ се с вируса разбира, че воените прикриват важна информация като се позовават на Националната сигурност. Полковникът е принуден да се изправи срещу воените за да спре страховитата зараза…

Главните роли във филма са поверени на Морган ФрийманДъстин ХофманКевин СпейсиРене Русо.

ПЕРФЕКТНО ЧУВСТВО /2011/

Земята се сблъсква с небивало бедствие. В различни страни, на всички континенти, хората започват да губят сетивата си. Отначало обоняние и вкус, а след това слуха и всички останали.

Хит и носител на наградата за най-добър британски филм на Едибургския филмов фестивал е невероятната жанрова творба „Перфектно чувство“, режисирана от Дейвид Макензи.

Прекрасната Ева Грийн и талантливият Юън Макгрегър са в ролята на свидетели на края на света – непознати, които формират отчаяна романтична връзка в лицето на апокалиптична епидемия, която води до загуба на сетивата.

АЗ СЪМ ЛЕГЕНДА /2007/

Генетично модифициран вирус, предназначен за лечение на рак, е причината за масовата гибел на човечеството и неговото почти напълно заличаване от лицето на земята през 2009 г.

Последствията от заразяването с него са катастрофални за хората, като ги превръща в опасни агресивни убийци с животинско поведение. За щастие незначителен процент от хората имат естествена имунна защита от него.

Един от тях е Уил Смит – военен вирусолог, живеещ в напълно опустелия Ню Йорк през 2012 г. Той се опитва да намери лек за вируса в лаборатория в собствения си дом, изправяйки се пред предизвикателството да спаси човешкия род от изчезване…

Филмът е адаптиран по едноименния роман на Ричард Матисън от 1954 година.

Z-TA СВЕТОВНА ВОЙНА /2013/

„Z-та световна война“ е американски апокалиптичен филм на режисьора Марк Форстър. Сценарият е по мотиви от едноименната книга на Макс Брукс.

Брад Пит играе главната роля на Джери Лейн, който работи за ООН и трябва да намери начин да спре зомби-подобна пандемия. Един от малкото наистина добри филми за кръвожадни зомбита и смъртоносни вируси.

СЛЕПОТА /2008/

Един от доайените на Латинска Америка, представя екранизация по романа на нобеловия лауреат Хосе Сарамаго.

Мястото на действие е непознато, персонажите са безименни, навсякъде върлува неизвестен вирус, който покосява зрението на хората. Майсторски заснет шедьовър, в който неизвестността изпълнява една от главните роли.

Партнират й светила като Джулиан МурДани ГлоувърМарк Ръфало и Сандра О. Филмът има награда на публиката от фестивала в Ситжес и номинация за „Златна палма“.

chetilishte.com