6 неочаквани предимства на ученето чрез игри

Всеки един от нас, който е родител, вероятно би се съгласил, че е истински забележителен начинът, по който децата усвояват нови знания. Тук изразът „попивам като гъба“ е право в целта, защото детските мозъчета са именно това – малки, но развиващи се гъбки, които попиват всичко, което видят или им бъде показано.

Тук идва и нашата отговорност като родители. Сред задачите, които имаме в това си поприще, е да помогнем на детето ни да се развива възможно най-добре. Това означава да стимулираме мозъчето му да работи, да търси нови решения, да научава нови неща и да подобрява уменията си.

Имаме късмета да живеем във време, в което детските магазини са пълни с различни видове игри, които да ни помогнат в тази насока. Без значение дали става дума за настолни игри, пъзели, или нещо друго от този вид, стига да стимулира мозъчето на нашия малчуган, това винаги ще бъде добра идея. В тази статия ще посочим шест предимства за ученето чрез игри.

Развитие на некогнитивните умения

Професорът от Щатския университет на Аризона Джеймс Гий споделя мнението, че развитието на некогнитивни умения, като например – търпение и дисциплина, би могло да бъде далеч по-важно за едно дете, отколкото това просто да бъде интелигентно.

Децата обичат да учат нови неща посредством своя личен опит. Ако просто им креснете: „Бъди търпелив!“, има голям шанс това да не се окаже сполучлив подход от ваша страна. Но ако възпитате подобни качества посредством игри, където детето знае, че трябва да изчака своя ред например, резултатът би могъл да бъде доста по-добър.

Развитие на въображението

Великият учен Алберт Айнщайн споделя, че играта с един прост компас, докато е бил съвсем малко дете, му е повлияла далеч повече, отколкото бихте предположили. Години по-късно той ще разкаже, че се е взирал с часове в екрана на компаса, разсъждавайки как така стрелката винаги знае къде е север.

Детското съзнание е способно да създава безпроблемно нови светове, използвайки въображението си. Колкото повече детето се впуска в игри, които стимулират работата на мозъчето му, толкова по-силно ще се развие и неговото въображение.

Ученето е по-лесно от всякога.

Спомнете си времето в училище. Вероятно никога не ви е било особено забавно да придобивате конкретни нови знания, просто защото трябва или защото е в учебния план. Това може да бъде наистина скучно и досадно. Игрите обаче разчупват този лед, стоящ между децата и новите знания. В днешно време на пазара се продават игри, които могат да образоват детето ви в буквално всяка важна сфера – език, математика, история, химия, физика и т.н. Представете си, че цялото семейство играете настолна игра, която изисква смятане. Ще останете удивени от бързината, с която наследникът ви ще усвои по-простите сметки, просто защото това е част от играта.

Социализация

Развитието на социални умения е от изключителна важност за подрастващите. Ако детето ви прекарва повечето от времето си само, то има известна опасност то да изпитва трудности в общуването си с останалите малчугани. За някои деца просто е по-трудно да общуват, отколкото за други. И не бива да им се сърдим за това. Социализацията чрез групова игра е чудесен начин да помогнете на детето си да свикне в компанията на свои връстници. Днес пазарът предлага страхотни колективни игри, които безпроблемно да сприятелят малките пакостници.

Настолни вместо видео игри

Независимо дали го искате, или не, но най-вероятно вашето дете също ще иска да играе на видео игри. Независимо дали ще го прави на домашния компютър, или на PlayStation-а на татко си, днес почти няма деца, които да не знаят какво да правят с контролера в ръка.

Ако вашето желание е да не лишавате детето си от това забавление, но искате да намалите времето му пред екрана, то настолните игри са една чудесна опция. Днешните деца са много добре запознати със съвременните форми на забавление, поради което трудно бихте могли да ги „излъжете“ с нещо скучновато или тривиално.

Тук настолните игри биха могли да свършат работа, защото в повечето случаи са достатъчно атрактивни, за да пленят вниманието на детето. Достатъчно показателно е, че дори и възрастните са луди по тях.

Разтапяне на леда между вас и детето

Клиничният психолог д-р Реджийн Галанти споделя любопитна теория, вдъхновена от собствения ѝ опит. Тя разказва, че когато е в труден момент на конфликт с нейното дете, предпочита да го покани да поиграят заедно, вместо да го праща в стаята му. „Често използвам настолните игри като механизъм, за да работя върху отношенията родител – дете“, споделя д-р Галанти. Разбира се, далеч по-лесно е да накажете детето и да го пратите „в изгнание“ в стаята му. Но понякога лесните опции не са за предпочитане, не смятате ли?

Това са шест неподозирани ползи от ученето чрез игри при децата. Стига да бъдат използвани по достатъчно умен начин, формите на забавление могат да се окажат нещо далеч повече – форми на възпитание, учене и развитие. Ще опитате ли?

 

Автор: Васил Койнарев

One Comment on “6 неочаквани предимства на ученето чрез игри”

Comments are closed.