Huawei ще инсталира руска ОС на свои таблети

Китайският технологичен концерн Huawei Technologies e стартирал преговори с Русия за инсталирането на руската операционна система (OS) „Аврора“ на 360 000 свои таблета , за да проведе преброяването на населението в Русия през следващата година, съобщава Ройтерс, като се позовава на два свои източника.

Huawei търси алтернативни операционни системи на Android от Google, след като Вашингтон постави втория по големина производител на смартфони в света в така наречения черен списък, който заплашва да прекрати достъпа ѝ до основните компоненти и технологии в САЩ.

„Това е пилотен проект. Ние го разглеждаме като първи етап от стартирането на руската операционна система на устройства на Huawei“, каза един от източниците пред агенцията.

„Huawei води преговори с руското Министерство на съобщенията“, пояснява говорител на Huawei, без да предостави други подробности.

През миналата седмица компанията заяви, че търговските ограничения на САЩ могат да свият приходите ѝ от продажбите на смартфони с около 10 милиарда долара (8 милиарда британски лири) тази година.

Русия обсъжда използването на Aurora OS на 360 000 таблети Huawei, които трябва да бъдат доставени до август 2020 г.

„Huawei се интересува от проекта. Компанията показва набор от таблети, които могат да бъдат използвани”, пояснява вторият източник. „Аврора“ е единствената операционна система на Русия, но в момента не се използва.

Huawei също така се опитва да разработи своя собствена операционна система, подготвяйки се за най-лошия сценарий – отнемане на достъпа до основни приложения за Android.

Собственикът на „Автора“ – руският телекомуникационен оператор „Ростелеком“, е единственият възложител в търг за закупуване на таблети за провеждане на преброяването на населението през следващия октомври в Русия, която има население от 147 милиона.

„В момента се обсъждат различни варианти за сътрудничество с Huawei с участието на Министерството на съобщенията… Все още не разкриваме подробности, има споразумение за поверителност”, заяви „Ростелеком“ в писмен отговор пред Ройтерс.

Говорител на Министерството на съобщенията отказва коментар.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева