Huawei P40 скоро ще има собствен гласов асистент

Поставена под натиск и забрани от американското правителство, Huawei работи усилено за създаване на аналози на услугите и приложенията на Google. При представяне на новия си смартфон P40 тази седмица компанията обяви и собствен гласов асистент на име Celia.

В момента Celia разбира гласови команди на английски, френски и испански език. Взаимодействието с виртуалния помощник протича по същия начин, както с Google Assistant и Apple Siri, отбелязва Engadget.

На този етап Celia може да изпълнява някои прости команди, свързани с намиране на информация за времето, управление на музика, настройка на напомняния, превод на текстови съобщения и др.

Huawei очаква нейният гласов асистент Celia да бъде по-успешен проект от подобна разработка на конкурента Samsung, наречена Bixby. Компанията за първи път спомена за Celia през миналата година, позиционирайки го като глобална версия на гласовия асистент Xiaoyi, фокусиран върху китайския пазар.

В рамките на обявените функции, Celia работи на доста добро ниво. Според източници, тествали приложението, при гласово обаждане към Celia, инсталиран на смартфон Huawei P40, реагира и Siri в умната домашна колонка HomePod.

Очаква се гласовият асистент Celia да се появи на устройствата на Huawei заедно с една от бъдещите актуализации на фирмения софтуер, по-конкретно с EMUI 10.1 на смартфоните от серия P40.

 

автор: TechNews.bg