Kак се е променила Москва за последните 100 години

В столицата все още има много кътчета, където можете да видите истински старинни дървени къщи от XIX век. И все пак обликът на града е променен до неузнаваемост.

 1. Врабешки хълмове (1906)

Архивна снимка, Legion Media

Сега това е модно място за разходки с крайбрежна улица и кафенета – съвсем близо до Московския държавен университет. А преди 100 години тук има село и безлюден бряг.

 1. „Чистиe пруди“ (края на XIX – началото на XX век)

Архивна снимка, Legion Media

Някога тези езерца в центъра на Москва са наричани „нечисти“ и всъщност са много мръсни. Но през XVIII в. са изчистени и оттогава московчани обожават разходките тук: лятото плават с лодки, а зимата се пързалят на кънки.

 1. Кремъл. Гледка от храма „Христос Спасител“ (1871 г.)

Архивна снимка, Legion Media

Кремъл си е същият, а останалите сгради и дори мостове са се променили – а и самият храм „Христос Спасител“, от който е направена снимката, е бутнат от съветската власт и отново издигнат едва през 1990-те.

 1. Улица „Кузнецки мост“ (1885 г.)

Архивна снимка, Наталия Селиверстова/Sputnik

Някога тук се издига каменният Кузнецки мост през река Неглинная, но още в началото на XIX в. реката е „скрита“ в тръба, така че нито преди 100 години, нито сега има мост на това място. Затова и тогава и днес има търговски обекти и ресторанти.

 1. Петровски булевард (края на XIX – началото на XX век)

Архивна снимка, Legion Media

Знаехте ли, че из Москва са се движели двуетажни трамваи? Е, съществували са кратко, защото са излизали от релсите и не са били безопасни.

 1. Червения площад (1895 г.)

Архивна снимка, Uwe Brodrecht (CC BY-SA 2.0)

На Червения площад няма много промени… освен мавзолея!

 1. „Василевски спуск“

Архивна снимка, Legion Media

„Василевски спуск“ е продължението на Червения площад, което води към крайбрежната улица на р. Москва. В кадър не се вижда „Василий Блажени“, но той е тук, отдясно.

 1. Крайбрежната улица до Кремъл (1915 г.)

Архивна снимка, Legion Media

Край Кремъл вече не минават трамваи… затова пък колите по-често стоят в задръствания, отколкото се движат.

 1. Улица „Тверская“ (края на XIX век)

Архивна снимка, Legion Media

През 1930-40-те Сталин осъществява „генерален план за реконструкция на Москва“, който включва масово жилищно застрояване, издигане на мостове, строителство на метро. Освен това трябва съществено да се разшири главната улица на Москва – „Тверская“ (в съветско време се нарича ул. „Горки“). Бутат много къщи на нея, а някои са преместени – буквално.

 1. „Стари Арбат“ (началото на ХХ век)

Архивна снимка, Legion Media

От 1908 г. по ул. „Арбат“ започва да се движи електрически трамвай, а преди това около 30 години вагоните са теглени по релсите от коне. Сега тази улица е изцяло пешеходна. Някога тук кипи живот, има много творци, а днес буквално виждаме музей под открито небе – с театри, мемориални апартаменти-музеи и паметници.

 1. Камергерската улица и „Художествено-обществения театър“ (сега МХТ „Чехов“), 1902 г.

Архивна снимка, Legion Media

Театърът, където знаменитият режисьор Станиславски поставя пиесите на Чехов, е все така популярен и събира целия московски елит. А улицата вече е пешеходна, модна – с куп ресторанти и летни веранди, както и невероятно улично осветление и целогодишна украса.

 1. Фрунзенска крайбрежна улица (1912 г.)

Архивна снимка, Legion Media

Според генералния план на Сталин крайбрежната улица е направена парадна, построени са елитни къщи, както и сграда за министерството на отбраната. Храмът „Христос Спасител“ все още се вижда в далечината.

 

 

 

 

 

novinata.bg