Kaufland създаде първата спортна модна линия от рециклирана пластмаса

Зелена спортна линия, в основата на която е напълно новаторски и авангарден подход – Kaufland България въвежда на българския пазар лимитирана колекция текстил, изработена от …рециклирана пластмаса. Тя ще бъде част от разработения собствен бранд на търговската верига – Newletics.

Рециклируеми P.E.T. бутилки, риболовни мрежи и пластмасови отпадъци са изходящият материал за създаването на тази иновативна модна линия. Съдържащият се в облеклото полиестер е направен от употребявана пластмаса, преработена чрез модерна технология, която позволява тя да бъде използвана отново. Високотехнологичният процес на преработка включва “настъргване” на бутилките”, почистване, претопяване и изплитане на нишки от получаната суровина. Изтъканите нишки се превръщат в рециклиран полиестер, от който е ушита колекцията. За изработването само на една тениска, например, се използва материал от 10 рециклируеми P.E.T. бутилки. Всички дрехи от линията са направени от рециклирани материали и сами по себе си са рециклируеми. Така Kaufland напълно затваря цикъла на производство на текстил, който може да бъде използван многократно.

Използването на иновативната технология носи ползи за опазването на околната среда и в други аспекти – в производството на спортно облекло от пластмасови отпадъци не се използва суров нефт, консумацията на енергия е наполовина по-ниска в сравнение с производството на нова риза от обикновен текстил, а емисиите на въглероден диоксид също са по-ниски.

Зелената спортна колекция включва цялостна стилна и модерна спортна екипировка. Потребителите могат да избират сред разнообразие от блузи, якета, клинове, спортни панталони, бюстиета, маратонки и чорапи в естествени цветове като маслинено зелено, розово и черно. Функционалността в дизайна на колекцията е основен приоритет при нейната изработка. Качеството и удобството на облеклата от линията по никакъв начин не се различават от тези на спортната екипировка от обикновен полиестер. Материите са дишащи и осигуряват комфорт дори след интензивно физическо натоварване. Използваният в определени количества в някои от дрехите памук е органичен и сертифициран от Глобалния стандарт за органичен текстил GOTS*, с който Kaufland гарантира високото качество на собствените си текстилни марки, които съдържат памук.

Спортната линия от рециклирана пластмаса е поредна стъпка от 360-градусовата международна групова стратегия RЕset Plastic на Schwarz Group, част от която е Kaufland. Стратегията се основава на пет основни направления: REduce, REdesign, REcycle, REmove, REsearch. REduce обединява ангажиментите на компанията за спестяване на пластмаса във вътрешните си процеси винаги, когато това е възможно. REdesign аспектът на стратегията поема задачата да създава рециклируеми продукти и опаковки и да намалява количеството пластмаса в опаковките на собствените марки продукти. В областта на REcycle Schwarz Group разработва и внедрява системи за събиране, сортиране и рециклиране на отпадъци, за да затвори цикъла за рециклиране. Чрез REmove групата допринася за премахването на пластмаса от природата. А последното направление от стратегията – REsearch – е с фокус в инвестирането в проучвания и изследвания, които помагат на групата да създава иновативни и устойчиви решения за избягване на пластмаса и да информира за рециклирането и опазването на природните ресурси.

***

*Стандартът GOTS (Глобален стандарт за органичен текстил) e световно признат стандарт, който гарантира устойчиво производство на текстил – от добива на биологично произведени естествени суровини, през екологично и социално отговорно производство, до прозрачното обозначаване.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.manager.bg/

One Comment on “Kaufland създаде първата спортна модна линия от рециклирана пластмаса”

Comments are closed.