Топ 10 на интригуващите картини свързани с Деня на любовта.

Февруари е популярен като месеца на любовта. Накъдето и да се обърнем виждаме големи букети,сърца направени от различен материал и още много подобни подаръци, с които да зарадваме любимия човек. Но вместо да му подарим нещо материално бихме могли да го зарадваме като му покажем 10-те картини, свързвани с любовта.

“Еврейската булка”

“Еврейската булка”

 Картина на Рембранд Харменсон ван Рейн, който е нидерландски художник и гравьор, смятан е за един от най-великите в историята на европейското изкуство и за най-значимия в нидерландската история.
Картината е придобила сегашното си име в началото на 19-ти век, когато един колекционер в Амстердам е идентифицирал темата като тази на еврейски баща, който подарява огърлица на дъщеря си в деня на сватбата. Това тълкуване вече не се приема и идентичността на двойката е несигурна.
Двусмислеността се засилва от липсата на анекдотичен контекст, оставяйки само централната тема, тази на двойката да се впусне към любовта. Спекулативните предложения за идентичността на двойката са варирали от сина на Рембранд Тит и неговата булка или поет от Амстердам Мигел де Барриос и неговата съпруга. Също така са разгледани няколко двойки от Стария Завет, включително Авраам и Сара, Вооз и Рут, или Исаак и Ревека, което е подкрепено от рисунка от художника няколко години преди това.


“Кошерата от орлови нокти” 

“Кошера от орлови нокти”

Това е автопортрет на фламандския бароков художник Питър Пол Рубенс и първата му съпруга Изабела Брант. Картината е двойно по-дълъг портрет на двойката, седнала в кошара на орлови нокти. Те са заобиколени от символика на любовта и брака: орлови нокти и градина са традиционни символи на любовта, а държането на десни ръце представлява обединение чрез брака. Освен това Рубенс изобразява себе си като аристократичен джентълмен с лявата си ръка върху дръжката на меча си.


“Изненадата”

“Изненадата”

 Картина на Антоан Уотто показва двама влюбени, които са толкова увлечени в диагоналната си прегръдка – те едва ли са наясно с този неудобно близък зрител. Може би музиката е храна на любовта към тях или може би те са толкова гладни един за друг, че изобщо не го чуват. Музикантът изглежда ни показва какво му липсва (а може би и зрителя). Той е един от полу – трагичните наблюдатели на Уотто.


Танц в страната

“Танц в страната”

 Живопис от 1883 на френския художник Пиер-Огюст Реноар. Картината е насочена направо към зрителя и казва, че не може да бъде по-щастлива.


“Целувката”

“Целувката”

Картина,която има сребърни и златни листове от австрийския художник-символист Густав Климт. Рисувана е между 1907 и 1908 г. в разгара на “Златния период” на Климт. Картината изобразява една двойка, която се прегръща, като телата им са преплетени в изискани красиви одежди, декорирани в стил, повлиян от съвременния стил в стил Арт Нуво и органичните форми на предишното движение на изкуствата и занаятите.


“Рожденният ден” 

“Рожденният ден”

Картина на Марк Шанъл. Рисувана през 1915 година.Любовта ги вдига, така че краката им едва докосват земята. Шагал скоро ще се ожени за тийнейджърката Бела, неговата любима муза, и така започва силата на тяхното партньорство. Това е видение на дива и чувствена любов.


“Любовниците” 

Картина на Рене Магрит, който е роден в Лесин, Белгия. Твори през сюрреализмът. Картината описва двама любовници, които се опитват да се целунат през отделните си сиви качулки, устни, които никога не се срещат.

“Автопортрет като техуана”

“Автопортрет като техуана”


“Автопортрет като техуана” този двоен портрет е започнал в края на лятото на 1940 г. след развода на художниците Фрида Кало и Диего Ривера. Диего е в съзнанието й, татуирана в мозъка й, заключена в главата й, въпреки цялата агония на извънбрачните си дела. Тя не може да спре да мисли за него. Тя носи традиционния мексикански костюм, когото обичаше, и корона от листа, която сякаш се разпространява като мрежа, сякаш Кало беше в капан и в картината, и в манията. Но това не беше краят на тяхната любов. По времето, когато картината приключи, през 1943 г. те се ожениха отново.

“Възкресението: събиране” 

“Възкресението: събиране”

 Картина e нарисувана от Стенли Спенсър през 1945 година. Той става популярен в изкуството след като напуска училище. Картината на реден план показва няколко души,които чрез прегръдката си образуват сърце.


“Любов”

Автор на картината е Робърт, който е американски художник, свързан с движението по поп арт. Неговият печат “LOVE”, създаден за Коледа на Музея на модерното изкуство през 1965 г., е основа за неговата скулптура от 1970 г. и широко разпространения печат “LOVE”. Той създава произведения в медиите, включително хартия (копринен екран) и стомана Cor-ten.

Юлияна Минчева