Традиционни български занаяти оживяват в софийски МОЛ

Събитието подкрепя Регионална занаятчийска камара – София

Всеки посетител, който посети Търговския център ще може да се запознае и да се докосне до някои от занаятите – тъкачество, везбарство, грънчарство, гайтанджийство и много други. Под ръководството на майсторите те ще могат да изработят сами дори музикален инструмент като гъдулка или пък да се опитат да избродират шевица върху народна носия.

Посетителите ще могат да се опитат да избродират шевица върху народна носия

Събитието подкрепя Регионална занаятчийска камара – София, които насърчават развитието на занаятите в България.

По време на изложението „Традициите оживяват“ посетителите ще могат да се докоснат до позабравените български традиции и занаяти. Нестандартният уикенд обещава да разпали интереса и любопитството на съвременния човек към миналото. Въпреки че са почти непознати в автентичния им вид, повечето от българските занаяти продължават неизменно да присъстват в нашето ежедневие. Старинни накити, шапкарство, изделия от кожа, керамика и плетиво ще докажат, че традиционните елементи успешно могат да се вплетат в съвременната мода. За да се представят максимално атрактивно българските занаяти, в Сердика център ще бъдат обособени две зони – модерна и традиционна.

Традиционните елементи успешно могат да се вплетат в съвременната мода

В модерната зона посетителите ще могат да видят както модерни, така и ретро аксесоари от близкото минало, а в традиционната зона ще бъдат представени народни художествени занаяти.

Посетителите на центъра ще могат да се докоснат до автентичното занаятчийско изкуство и да се запознат с любопитна информация от майсторите за историята и спецификата на конкретен занаят.

Представянето на българските занаяти ще се проведе в София, Сердика Център между 15-и и 17-и март, на ниво -1.

Източник, снимки: Facebook, „Сердика Център”

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →