„Цигулар на покрива” в Националния музикален театър

Бивш министър на културата на Сърбия ще е режисьор на постановката у нас

Националният музикален театър има интересни предложения в афиша си за следващите месеци, защото програмата е планирана година напред. Миналата седмица започнаха репетициите на „Цигулар на покрива”. Това ще е само един от гвоздеите в програмата, като премиерата на култовия бродуейски мюзикъл ще е през януари догодина. Режисьорът е сърбин и то много известен – Небойша Брадич, който е поставил над 90 пиеси в театрите в Сърбия, Босна, Хърватия, Словения и Гърция, а освен това е бил и министър на културата в своята страна до преди 8 години.

                                   Първа репетиция на артистите за “Цигулар на покрива”

И други премиери готви Музикалният театър, както и разбира се специална програма за 1 юни с безплатни спектакли за деца, виенска гала на 8 юни, а в началото на юли и постановки на открито в парка на Военната академия в София.

Подробности свързани с бъдещите представления на Музикалния театър разказва директорката на театъра Марияна Арсенова.

„Високата летва,  която поставихме с „Фантома на операта” изисква всяко следващ спектакъл да е най-малкото на същото ниво. На 1 юни Музикалният  театър ще поздрави своите най-малки почитатели с безплатни спектакли. На 8 юни предстои една оперетна гала в стила на виенската класическа оперета с която Музикалния театър в продължение на над 10 години изнасяше своите турнета и спектакли в цяла Европа, които в болшинството си бяха дирижирани от Руслан Райчев, чиято 100-годишнина от неговото рождение се навърши на 5 май.

Акцентите в новия сезон

Марияна Арсенова сподели че ще бъдат включени произведения от Лехар, Калман, Щраус. На 7, 10 и 11 юли  от 20.00 ч. ще има спектакли във Военната академия , оперета и балет на открито в парка, съответно „Българи от старо време”, „Кармен калекшън” на балет „Арабеск” и „Една нощ във Венеция” и допълни: „Миналата година направихме плах опит, защото времето не ни го позволи и много бързо пренесохме спектаклите си обратно в салона на Музикалния театър, но тази година се надяваме, че господ ще бъде с нас и ще можем да направим първите си стъпки на разкошната открита сцена в парка на Военната академия”, каза още Мариана Арсенова.

Новият сезон ще се открие на 29 септември с традиционен концерт, след което на 20 октомври Музикалния  театър ще представи и първата премиера за сезона, която е нова постановка на Йохан Щраус, оперетата „Прилепът”.

„Това е нашият първи акцент за началото на следващия сезон с едни красиви декори, със спазване преди всичко на движението по оригиналното либрето, което е било писано за оперетата със няколко закачки от руския вариант”, обясни директора на Музикалния театър и допълни: „На 24, 25 и 26 януари 2020 година ще представим „Цигулар на покрива” . Така както „Фантомът на операта”, така и това е едно от най-зрелищните заглавия, писани в областта на мюзикъла. Силната драматургия на „Цигулар на покрива”, мелодиите които използваме в нашите концерти са едни от най-харесваните от публиката са  предпоставка „Цигулар на покрива” да има  не по-малък успех  от колкото„Фантомът на операта”.

Бившият министър на културата на Сърбия ще режисира  „Цигулар на покрива”

„За целта сме поканили сръбски екип, режисьор ще бъде Небойша Брадич. Бяхме се насочили към режисьор от областта на драматичния театър. Много ми се искаше да влезе един по-различен тип режисура, с по-различен поглед върху нашите музикални спектакли. Насочих се към неговото име, защото той има една завидна творческа биография. Както казва той: „Държа рекорда на директор на най-многобройни театри в Сърбия включително и на Националния театър в Белград”, отбелязва Арсенова. Поставил е около 5-6 оперни заглавия и около 4-5 мюзикъла между които са „Ребека” и „Клетниците” и всичко това е една предпоставка за човека, който добре познава и музикалните спектакли.  В продължение на няколко години е бил министър на културата на Сърбия, а в момента е програмен директор на Националната сръбска телевизия. Художник и сценограф на спектакъла ще бъде Миодраг Табачки, който нашата публика познава добре от „Фантомът на операта”.

„Освен своя завиден професионализъм, аз съм убедена, че г-н Брадич ще пренесе един нов привкус от своята принадлежност, а наред с това и дълбоката чувственост на балканските нрави. Това е нещото, по което екип и постановчик много ще си паснат”, каза в заключение Мариана Арсенова.

Небойша Брадич

е театрален режисьор. Поставил е над 90 пиеси в театрите в Сърбия, Босна, Хърватия, Словения и Гърция. Режисирал е и много опери, балети и мюзикъли, сред които “Норма”, “Кармен”, “Клетниците”, “Пролетно пробуждане” и други.

Бил е режисьор и директор на театрите в Крушевац (1981 – 1996 год.) и театър Ателие 212 в Белград (1996 – 97 год.). В периода 1997 – 1999 год е режисьор и генерален мениджър на Националния театър в Белград. Той е режисьор и генерален директор на Белградския драматичен театър в периода 2000 – 2008 год.Той е министър на културата на Сърбия в периода 2008 – 2011 година. В момента е главен редактор на Програмата за изкуство и култура на Сръбската Броудкастинг Корпорация.

Националният музикален театър е откупил за България правата на култовия бродуейски мюзикъл – обяви Марияна Арсенова. На сцената на Музикалния театър той ще се играе от януари 2020 година като репертоарен спектакъл, а не на принципа „стаджоне” (в поредица от последователни вечери се играе само едно заглавие), както се игра „Фантомът на операта”.

Това е втората постановка на мюзикъла на сцената на Националния музикален театър. За първи път той е игран през 1993 година. Режисьор е Пламен Карталов, диригент е Жул Леви, художник Евгения Раева, хореограф – Маргарита Арнаудова.

Режисьор-постановчик на спектакъла е Небойша Брадич от Сърбия. Сценографията е поверена на Мирослав Табачки (Сърбия), който е автор на зрелищните декори на постановката на Музикалния театър „Фантомът на операта”. Художник на костюмите е Исидора Спасич (Сърбия). Диригент-постановчик – Юли Дамянов, хореограф Анна Пампулова (гост), диригенти – Огнян Митонов и Людмил Горчев (хормайстор), асистент –режисьор Александър Мутафчийски, координатор на проекта –Пеньо Пирозов. Участват солистите, хорът, балетът и оркестърът на Националния музикален театър.

 

Източник: БНР, снимки: Музикален театър

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →