Туве Янсон и нейният свят, изпълен с муминтроли

Авторката на детските книжки с истории за малките бели муминтроли още Туве Янсон израства в артистично семейство. Това предопределя нейния път – от 1930 до 1938 тя учи изкуство в Стокхолм, Хелзинки и накрая в Париж. Поставя първата си самостоятелна изложба през 1943г, през това време паралелно вече пише къси разкази и статия към различни печатни издания и работи по дизайна и графичното оформление на книги. До края на живота си Туве работи и като художник, и като писател. Тя сама прави всичките илюстрации към нейните истории за приключенията на мумините.

 

“Муминтрол плува в дълбокото”. Туве Янсон, @dailyart

 

Янсон в ролята си на визуален артист е достатъчно талантлива и обиграна, за да използва различни техники и да експериментира със стилове. Тя не се задържа в едно конкретно направление и преминава както през комерсиални проекти, така и такива с чисто артистична насоченост. Важна част от нейната  работа са илюстрациите и карикатурите към различни списания. Туве обаче има влечение и къ живопистта – нейни картини са изложени в Хелзинкския музей на изкуствата. Отправната й точка винаги е да представи нещо с концентирана в себе си енергия и живот – портрети, пейзажи, кипеж на събития.

 

Туве Янсон през 1956 @dailyart

 

Знаете ли, че Туве Янсон участва и в значителен брой архитектурани проекти? Нейно дело са фреските в кмеството на Хелзинки, както и фреските по стените в детската болница в града, училища и детски градини. Тя дори работи върху олтара на църквата в Теува, Финландия. Тя съчетава комерсиалните проекти с артистичния си бохемски живот. По време на своята кариера тя паралелно представя редица самостоятелни изложби, в които може да бъде проследено как почеркът й на артист се развива през годините.

 

“Парти в провинцията”, Туве Янсон, Хелкзински музей за изкуства @dailyart

 

А за повечето от нас тя е най-добре запозната с увлекателните истории за малките муминтроли, които започва през 1956г. с книжката “Мумините и голямото наводнение”. Те са семейство скандинавски троли, с малки уши и лапички и закръглени кореми, с големи глави и любопитни очи. Мумините приличат малко на смешни хипоптами, които живеят в в своята къща в Муминската долина, измислено място във Финландия. Там  мама Мумин, татко Мумин и малките Муминтрол, Мюмлата и Мю те срещат всякакви чудновати същества, преминават през препятствия, за да превърнат накрая спокойните финландски нощи в безкраен празник.

“Муминтроли в гората”, Туве Янсон, @dailyart

Героите не обживяват само детските книжики на Туве. Те се появяват в анимации с кукли, анимации в японски стил, имат собствени стаи в някои хотели и дори увеселителен парк на мумините в Наантали. И познайте какво? Може да посетите и техен музей във Финландия! Това е експериментален артистичен опит за всички фенове на симпатичните герои, който включва изложба с оригинални мумински творби.

 

 

 

dailyart

Екатерина Ангелова

About Екатерина Ангелова

View all posts by Екатерина Ангелова →