Творби на Владимир Димитров – Майстора ще „оживеят” като артистична инсталация върху водна повърхност

Плаващи картини сред водата – провокирай въображението” преплита съвременност и традиция

Уникална плаваща арт инсталация представя творчеството на най-известния български художник Владимир Димитров – Майстора в гигантски формат като част от събитията, включени в Европейска столица на културата Пловдив 2019, Община Кюстендил, Сдружение “Дебют”, Новите майстори и Пловдив 2019 ще представят мултимедиен спектакъл “Плаващи картини сред водата – провокирай въображението”. Плуваща ленд-арт инсталация “Девойка със слънчогледи”. Танцови етюди “Живите картини на Майстора”. Светлинно-лазерна програма “Светлините на боята”.

На фона на автентична българска музика картини на Майстора ще бъдат изобразени на мащабен воден екран чрез съвременни технологични средства (лазери и диодни видео-стени). Танцов театър на брега ще пресъздава елементи от българския бит и култура (представяйки традиционни ритуали като замесване на Богородичен хляб). Режисьор на проекта е Лозен Йорданов.

Фрагменти от емблематичната картина на Майстора “Момиче със слънчогледи” ще покрие няколко декара от канала на гребната база. Мултимедиен спектакъл ще представи творчеството на именития художник  със средствата на танцовия балет и 3D мапингана 15 юни 2019 г. от 21.30 ч.

„Плаващи картини сред водата – провокирай въображението“ преплита съвременност и традиция. Проектът пресъздава в иновативен танцов спектакъл емблематични творби на Владимир Димитров – Майстора. Те ще „оживеят“ като артистична инсталация върху водна повърхност.

Най-големият от тях – с изображението на девойката е с площ 9 на 14 метра. Още 24 гигантски слънчогледа, някои от които с размер 6 на 7 метра ще допълнят необикновената инсталация, разказва организаторът на събитието Евгени Серафимов.

Спектакълът с изобразително изкуство, музика, танц и много мултимедия ще се случи върху близо 5 декара площ от водната повърхност на Гребната база.

„Хората с мултимедията твърдят, че светлинният спектакъл ще е по-въздействащ и от откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Не се наемам да твърдя така, но знам със сигурност, че ще е много красиво“, каза Серафимов. Спектакълът върху вода ще бъде допълнен от актьорски изпълнения, които претворяват познатите картини на един от най-знаковите български художници. Финалът на едночасовото шоу е със специална водна стена, която ще изскочи от дъното на Гребната база, а върху нея ще оживеят портретите на Владимир Димитров-Майстора.

Проектът е партньорство на Община Кюстендил с Галерия „Владимир Димитров – Майстора”, Общински театър Кюстендил, Регионален исторически музей Кюстендил, Институт по земеделие Кюстендил, местни читалища, неправителствени организации, професионални гимназии.

Проектът е част програмата на Пловдив – Европейска столица на културата.

Източник: Plovdiv24,Facebook

 

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →