Юбилейна X Награда за полет в изкуството „Стоян Камберев”

Наградата обхваща даровити творци от различни арт области

Вече 10 години Фондация „Стоян Камбарев“ дава криле на младите и талантливи български творци, които развиват ярко своя индивидуален почерк и талант.

Уникалното на Наградата, носеща името на незабравимия режисьор е, че тя не е строго профилирана, а обхваща широка селекция даровити творци от различни арт области. Носителят на Голямата награда за полет в изкуството, се определя от жури, в което влизат членовете на Фондацията начело с председателя на УС Деси Тенекеджиева. Победителят ще спечели знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3000 лв., но най-важното е, че всички номинирани ще получат подкрепа за осъществяването на конкретни техни проекти и ще станат част от семейството на Фондация “Стоян Камбарев”, която сбъдва мечтите на младите и надарени творци.

* Номинираните за юбилейната X Награда за полет в изкуството “Стоян Камбарев” 2019:

Теодор Фичев – оператор

Теодор Филчев

Номиниран е за все по-разпознаваемия си стил на снимачната площадка, за страстта да снима както дигитално, така и на лента, за безкомпромисния подбор на проектите, с които се захваща и високите очаквания към бъдещето. Смел, задълбочен, прогресивен във визията, концентриран и отдаден на камерата, уверено върви от алтернативните музикални видеоклипове към голямото кино.

Сара Чакърова – музикант, ударни инструменти

Сара Чакърова

Забелязана е за изяществото и лекотата в изпълненията си, за смелия опит в изграждането на собствен почерк в музикалната фраза, за наградите от редица международни конкурси и впечатляващата за 15-годишната й възраст кариера, включваща концерт в “Карнеги Хол”- Ню Йорк участие в клипа към кавър на легендарната песен на Джон Ленън – Imagine, както и много благотворителни изяви.

За себе си Сара Чакърова споделя, че от малка е израснала с музиката и всички във семейството са музиканти. Майка й е искала да свири на цигулка, но Сара е предпочела ударните. Учи в Национално музикално училище „Любомир Пипков” в класа на г-жа Мария Палиева. Най-голямата й награда е обучението в Грац /Австрия/, като младши студент. Участвала е на много международни конкурси, майсторски класове.  „Ударните инструмени са много разнообразни, над 200 и трябва човек да може да свири на всички. Обичам да свиря поп, рок всякакви стилове, имам група, която се събираме, свирим и се забавляваме, споделя Сара Чакърова.

Заедно с група „Бон бон” от много години са благодетели на „Уницеф”. За Сара изкуството е начин на изразяване. Най-много обича приятелите, музиката и скейборда.

Димитър Николов – актьор

Димитър Николов

Избран заради запомнящите си роли в театъра и киното, изградени с дълбока отговорност, професионализъм и тотална отдаденост.  За комплексния му талант, деликатност и фината актьорска игра, която се запечатва в съзнанието на всеки зрител. За ролите му в постановката на Народен театър „Иван Вазов“ “Наблюдателите”, ” Стъклената менажерия” на сцената на “Сфумато”, както и във филмите “Безкрайната градина” и “Христо” .

Деница Боева – художник, визуален артист

Деница Боева

Отличена е за интригуващите си идеи и смели творчески търсения, които  защитава с упоритост в академичната среда, за сериозната заявка да твори концептуално в областта на скулптурата и инсталациите, за експеримента и умелото преплитане на материали, знаци, символи и асоциации,  за участията в изложби на НХА: 2014-2018 , СБХ и в галерия “Средец” през 2018 г.

Петър Денчев – театрален режисьор

Петър Денчев

Номиниран е за постановките му „Телефонът на мъртвеца“ и „Едноокият цар“ в ДТ „Стоян Бъчваров“ Варна. Заради изострената му философска и екзистенциална чувствителност, за откривателския подход към драматургията, която ангажира с важни обществени теми, за синтетичния  подход и неочаквани перспективи в режисурата и за изграждането на нестандартни релефи на сценичния разказ и пространство.

Победителят ще получи знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3000 лв.

А кой ще спечели  голямата награда за „Полет в изкуството”, носеща името на култовия театрален режисьор Стоян Камбарев, определя жури в което влизат членовете на фондацията, начело с председателя на Управителния съвет Деси Тенекеджиева. Но най-важното е че всички номиринари млади таланти ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни проекти и ще станат част от семейството на Фондация „Стоян Камбарев”, която дава криле и сбъдва мечтите на младите и талантливи творци.

Тази година, за първи път има и специална изненада, с която Фондацията предизвиква всички млади кино режисьори – нова Награда за кино 355! Международно жури ще селектира трима финалисти, a победителят ще бъде избран интерактивно от публиката на живо по време на Церемонията и ще грабне статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за следващия му филм от Nova Film, UFO Film and Television Studios и Арс Дижитал Студ.

Събитието се осъществява с официалната подкрепа на Министерството на културата и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

Вълнуващото шоу,  ще се състои на 17 април от 19:00 ч. в Балната зала на Военния клуб, водещ ще е отново Ники Кънчев.

Източник и Снимки: БНТ, Фондация „Стоян Камберев”, Youtube

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →