Уличен артист създаде горяща скулптура в Испания

Всеки март,  във Валенсия, Испания има традиционен фестивал, датиращ от хиляди години, наречен Фаллас (Fallas). Фестивалът сее провежда в чест на Свети Йосиф.  Кварталите в града прекарват годината в създаването на гигантска марионетка, наречена falla. И тази година испанският уличен художник Окуда Сан Мигел се присъедини към празниците, създавайки почти 25 метрова висока марионетка.

Поканата на уличен художник за такова традиционно събитие беше революционна. Окуда работи усърдно в продължение на една година, за да разработи концепцията и взема съвет от местните занаятчии, за да реализира идеята си. Фаллас е сериозен бизнес във Валенсия, като всеки квартал работи целогодишно, за да набира средства и след това да създава своя фалла марионетка. През четирите дни, водещи до събитието от 19 март, целият град се превръща в гигантско улично парти, кулминиращо с La Crema – ритуалното изгаряне на всяка кукла. Всяка фалла се превръща във факла, понеже е натоварена с фойерверки, които експлодират преди изгаряне.

 Артистът Окуда не е непознат на големи проекти, след като  превръща голяма църква в скейтпарк, но Фалас представлява ново предизвикателство. Най-голямата му скулптура досега използва повече от 700 кутии за пръскане върху колоритно парче и има екип от 10 асистенти, които да завършат работата. В крайна сметка всичко си заслужава. “Това беше едно от най-силните чувства, които някога съм имал в живота си, но в същото време много положителен и много специален”, споделя той. Включването му в такава традиционна обстановка е още един знак за начина, по който уличното изкуство се интегрира в масовата култура, преминавайки от непопулярно движение към едно от най-важните явления в изкуството на 21-ви век.

 

mymodernmet.com

Мариела Петкова