В Одрин откриха изложбата „150 години от създаването на Българската екзархия“

На 21 юни 2021 г., само месец след честването на празника на светците Константин и Елена, които са патрони и на една от българските православни църкви в гр. Одрин, Университетът по библиотекознание и информационни технологии откри официално изложбата „150 години от създаването на Българската екзархия“, която създаде през 2020 г. Мотото на изложбата е продиктувано от факта, че преди 150 години след упорита и продължителна борба за самостоятелна българска църква, на 27 февруари 1870 г. Султан Абдул Азис подписва един от най-важните за българския народ документи – фермана за създаване на Българската екзархия. С този акт се легитимира българската нация като религиозна и етническа общност и се определя нейното по-нататъшно развитие. През 2020 г. изложбата беше експонирана в Българската православна църква „Св. св. Константин и Елена“ в гр. Одрин, но поради налагането на ограничения за провеждането на мероприятия заради вируса COVID-19, тя не можа да бъде открита и представена за широк кръг хора.

Изложбата беше създадена по инициатива на българския общественик и родолюбец проф. Стоян Денчев, който към момента е председател на Общото събрание на УниБИТ, и е единственият българин избран за почетен гражданин на гр. Одрин. Изложбата включва архивни документи и снимки, свързани със създаването на самостоятелна българска църква и проследява всички обществени процеси и ролята на будни българи в онзи период от края на XIX век, които развиват мащабна просветна дейност и утвърждават по непоколебим начин националната идея. Изложбата е съпроводена и с портретите на всички български екзархи и патриарси, както и с портрета на Султан Абдул Азис.

Нейното официално откриване се проведе на 21 юни 2021 г. в църквата „Св. св. Константин и Елена“ в гр. Одрин, под патронажа на проф. Ирена Петева – Ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, и г-н Борислав Димитров – Генерален консул на Р България в гр. Одрин, Р Турция.

Посещението на българските учени от УниБИТ в Одрин беше съпътствано и с още едно значимо събитие – награждаването на г-н Реджеп Гюркан – кмет на гр. Одрин, с Почетна грамота и плакет по повод 70-годишнината на УниБИТ за изключителни заслуги към развитието и утвърждаването на този уникален бутиков университет като водещо образователно, научно и културно средище.

На тържественото откриване ректорът на УниБИТ – проф. Ирена Петева, приветства гостите и сподели, че „За нас е удоволствие да открием изложбата и чест да поднесем почетния знак „70 години УниБИТ“ на г-н Реджеп Гюркан по случай голямата годишнина на нашата Алма матер, в знак на доброто сътрудничество и приятелството между нашето висше училище и град Одрин“.

Проф. Стоян Денчев също отправи приветствени слова, в които на преден план изпъкна любовта към Отечеството и преклонението пред делото на онези забележителни българи допринесли за извоюването на българската църковна независимост. Проф. Денчев отдаде дължимото уважение и на личността на Султан Абдул Азис, който подписва фермана за създаване на Българската екзархия, по силата на който се очертават границите на българската нация.

 

В своето приветствие Генералният консул на Р България в гр. Одрин – г-н Борислав Димитров изтъкна значението на Българската православна църква и нейната роля за ежедневното отстояване на българщината в Одрин.

В тази връзка, не може да не изтъкнем и заслугите на г-н Христо Христов – уредник на църквата „Св. св. Константин и Елена“ в гр. Одрин и преподавател в консерваторията на Тракийския университет, който всеотдайно се грижи за църквата и подпомогна цялостния процес по експонирането на изложбата.

Освен официалните представители на консулството на тържеството присъстваха повече от 30 човека, като сред тях бяха и семейството на отец Александър Чъкърък, които се грижат за другата българска светиня в Одрин – църквата „Св. Георги“.

Тържеството приключи с поднасяне на венец пред паметника на Екзарх Антим I в двора на църквата.