Комичната опера „Дон Паскуале“ от Гаетано Доницети на 12 април на сцената на Софийската опера и балет

Не пропускайте една от най-популярните и незабравими комични опери “Дон Паскуале” от Гаетано Доницети, която ще бъде представена на 12 април, вторник от 19:00 ч. в Софийска опера и балет.

Изящната музика на Доницети и сюжетът гениално пресъздават един добре познат и вечен житейски проблем – за любовта и перипетиите, през които преминава тя, особено когато става дума за богатство и наследници.

За първи път операта “Дон Паскуале” е изиграна на 4 януари 1843 г. в Париж и оттогава до днес се радва на огромен зрителски интерес. Първата й постановка в България е през 1932 г. в Софийската опера. «Дон Паскуале» е определяна от музикалната критика като една от най-ценните комични опери на Доницети. Творба, чиято музика композиторът създава само за 8 дни и чрез нея прави публиката съпричастна на емоциите, завладели душата на стария ерген Дон Паскуале, който иска да направи живота си по-добър като се ожени за млада жена. Но дали очакванията му ще се оправдаят?

В ролята на Норина ще видим за първи път Дезире Ранкаторе. Тя е италианско драматично сопрано, родом от Палермо, което има активна кариера на оперните и концертните сцени в Европа.

 

В „Дон Паскуале“ ще чуем известния бас Николай Петров. Като Доктор Малатеста дебют ще направи Венцеслав Анастасов. Той е запомнен от публиката в постановки като “Риголето”, “Тоска”, “Дон Карлос”, “Аида”, “Трубадур”, “Отело”, “Силата на съдбата”, “Бал с маски”, “Чичовци”, “Кармина Бурана”, “Селска чест”, “Джани Скики”. Сред върховите творчески изяви е партньорството с брат му Орлин Анастасов в изпълнение на Родриго и Крал Филип на премиерата на операта „Дон Карлос“ в Палау де лас Артс Валенсия с диригент Маестро Лорин Маазел. Участва и в „Ифигения в Таврида“, където пее заедно с великия Пласидо Доминго.
Ролята на Ернесто е поверена на тенора Рейналдо Дрос.

Режисьор на спектакъла е Светозар Донев. Диригент – Жорж Димитров. Сценографията и костюмите са на Нела Стоянова. Диригент на хора е Виолета Димитрова. Концертмайстор е Людмил Ненчев.

Почитателите на оперното изкуство  ще преживеят един истински музикален празник, завладяни от динамиката на изобретателната драматургия и вдъхновената интерпретация на ексцентричните образи от любимите артисти и музиканти на Софийската опера.