Представят 58 шедьовъра на Римския барок

Луиджи Гарци (Пистоя 1638 г. – Рим 1721 г.) Ок. 1700 г. маслени бои върху платно 

 

Италианският културен институт в София и Националната галерия представят 58 шедьовъра на Римския барок, свързани с творчеството на видни личности от Бернини до Кавалер д’Арпино и Матия Прети.

Изложбата, която се организира под патронажа на Столичната община, ще ни пренесе в Италия през XVII век, за да опознаем наситения и завладяващ начин на изразяване, характерен за този период. По този повод се състоя пресконференция, водена от Слава Иванова (директор на Националната галерия), Луиджина Педди (директор на Италианския културен институт) и проф. Франческо Петручи (куратор на изложбата и директор на Палацо Киджи).

“Тук присъстват хора, които са наистина прекрасни специалисти и се ще ни разкажат много за нашата колекция, за Палацо Киджи и за римския барок, който е специфично явление на сцената на европейския барок,” сподели Слава Иванова.

От своя страна, Луиджина Педди отбеляза, че събитието е част от културната програма на българското председателство на европейската комисия и че “когато мислехме каква изложба да организираме в рамките на програмата, се спряхме на барока и Бернини, защото от една страна той е гений на комуникацията, от друга страна е много важно за нашето съвремие. Неговото изкуство обновява изкуството на църквата след контрареформацията, един важен период и това би могло да бъде подложено на анализ от гледна точка на техники на комуникацията, а това би могло да бъде от значение и за работата на България днес, като председател на европейския съвет. За това и решихме да представим творби не само на самия Бернини, но и на други художници от тази школа, тъй като той е бил един наистина добър комуникатор и е последван от множество художници не само в Рим и региона на Лацио, а и в цяла Италия, Европа, Южна Америка.” 

Кураторът на изложбата, проф. Франческо Петручи също изрази радостта си от мероприятието, като сподели каква чест е за него да бъде в град, който той много харесва – София. Колкото до историята: “Арича е едно малко градче край Рим, където са имали удоволствието да живеят семейство Киджи, които са и собствениците на Палацо Киджи в Рим, който понастоящем е резиденция на италианския министър-председател. Съответно, те събират тази голяма колекция на произведения на изкуството. Тази година се навършват 30 години откакто община Арича придоби имотът от принц Киджи. Палацо Киджи е основно преустроен през 17 век под ръководството на Бернини и многжество от артефактите вътре са негови произведения, някои от които може да видите и тук,” разказа проф. Петручи за дворецът Киджи, който по настоящем е резиденция на италианския министър-председател.

Цялата програма съдържа четири конференции върху различни аспекти на творчеството на Бернини и неговата способност да разпространява своите идеи. Първата ще бъде на 16.05 от 11:00 часа. Втората, на 12.06, ще разгледа изкуството, науката и политиката на тази епоха. Третата, човешкото и божественото, чувствеността и сексуалността в барока, изключително важни и днес, а финалната ще бъде конференция – концерт с участието на българско трио, което ще свири барокова музика. Ще се говори и за музикалната революция по това време.

                 Тримата в средата от ляво на дясно: Луиджина Педди, Слава Иванова, проф. Франческо Петручи

 

 

Пламен Михайлов