В Созопол започна Деветият международен Франкофонски фестивал „Солей“

Публиката  се среща с културата и вдъхновението на артисти от 9 държави, а те от своя страна с българската култура

Созопол е домакин на  деветото издание на Международния франкофонски фестивал „Солей“. Той включва изложби, концерти, прожекции на филми, които представят многообразието на културните образци на страните, членуващи в Международния Алианс на франкофоните. Традиционно с него се открива и туристическия сезон в морския град.

Домакин на станалата запазена марка на проявата чаена церемония ще бъде посолството на Азербайджан в България. Специален акцент в разнообразната програма на фестивала е „Вечерно кино с чаша вино”, където ще бъдат представени филми от Грузия, Азърбайджан и Мароко. Много изложби ще зарадват ценителите на изящното изкуство, а фотоизложби, които ще гостуват във фоайето на Общинския съвет ще проследят интересни исторически моменти и събития на различните страни – участнички във фестивала.

Фестивалът е седем дни и в него ще има 9 изложби, 4 киновечери, 7 концерта и международен фестивал на тема „Франкофонски модели на културно сътрудничество и образование“, разказва директорът на „Солей“ Александрина Исайлова, разказва   Александрина Исайлова – директор на „Солей”. За първи път на Деветия фестивал, ние избрахме за почетен директор на фестивала, не посланик, не администратор от висок ранг, а избрахме проф.,доктор по френски език Димитър Веселинов и допълни: „За първи път ще дадем специалните награди за особени заслуги към нашия фестивал не на кой да е, а на директорката на гимназията за романски езици в Бургас г-жа Радостина Георгиева и на онази великолепна жена, която ръководи младите хора в извънкласни форми на обучение Пепа Запрянова.

Домакин на станалата запазена марка на проявата чаена церемония ще бъде посолството на Азербайджан в България. Специален акцент в разнообразната програма на фестивала е „Вечерно кино с чаша вино”, където ще бъдат представени филми от Грузия, Азърбайджан и Мароко. Много изложби ще зарадват ценителите на изящното изкуство, които ще потвърдят мотото на фестивала „Силата е в познанието” а фотоизложбата е посветени на Кавказка Албания  които ще гостуват във фоайето на Общинския съвет ще проследят интересни исторически моменти и събития на различните страни – участнички във фестивала.

„Посетителите ще могат да видят изложба за прекрасно Мароко, изложба на съвременни македонски художници, френска изложба, където немското и френското съжителстват от векове заедно, ще ни гостува и прекрасната журналистка от Канал 3 Ива, която току-що се завръща от Кан и ще ни представи изложба от топлите новини от фестивала. Ще има изложба и от Брюксел от техните музеи за комикси и комиксови герои. Именно идеята за комиксите е родена в Белгия, в Брюксел. Тази године ще отбележим 60 години на едни от най-любимите анимационни герои – смърфовете, отбеляза директора на фестивала.

„Ние дойдохме в забележителния град Созопол с една изложба, която ще представим на франкофонския фестивал „Солей”. „Изложбата разказва за културното наследство на Азербайджан. Територията на нашата държава през този период в по-голямата си част се е наричала Кавказка Албания в която се е изповядвала християнската религия и тогава започва активното строителство на църкви и параклиси, които са запазени и до днес. За мен е голямо удоволствие да ви поканя на тази изложба, която показва културното многообразие на нашата държава.България има много приятели. Свързват ни чудесни идеи. Българите сте топъл и много открит народ. Постоянно ме търсят писатели, преводачи, художници, журналисти, които ми предлагат съвместни проекти и дори сега когато сме в Созопол имаме 4 паралелни проекта, които смятам да реализираме в най-скоро време. А нашата телевизия подготвиха прекрасен репортаж за красотите на България, отбеляза Наргиз Гурбанова и подчерта: „Аз като посланик на Азербайджан високо оценявам вашето приятелство, което е предпоставка да се опознаваме взаимно, не само като народи, но и като държави с древни култури, споделя Н.Пр. Наргиз Гурбанова – посланик на Република Азербайджан в България

„Отношението към френския език далеч преди да се роди термина „франкофония” е характерно за българското Възраждане и за нашата история дотолкова доколкото това е бил най-изучавания език преди Освобождението и след него, чак до 1989 година, когато 60 процента от българските учители по чужди езици са по френски език. Оттук нататък тя има много разнообразни и различни измерения, както в контактите между хората, така като образователни  и научна дейност, също и като възможности за срещи в областта на културата, на творците. Фестивалите са празник на духа. Тук се проявява не само езиковата страна, но и всички онези творчески богатства и заложби, които човек носи или  господ му е дал”, разказва Асен Кръстев – Национален кореспондент за Франкофонията в МВнР.

„За първи път съм в Созопол. Щастлива съм, че участвам в този фестивал, а мястото тук е прекрасно. То подхожда на всеки артист. Прилича ми на Грузия, с красивата си природа и с хората. Толкова са дружелюбни, как да не твориш! За художника, най-важното е да бъде сред красота, да общува с природата и хората.Благодаря на организаторите на „Солей” за поканата да участваме в този пленер. Фестивалите са много важни за културата на една страна. Ние тук се срещаме с вашата култура и ви запознаваме с нашата. Тук е толкова красиво и спокойно и толкова вдъхновяващо, споделя Кети Давлианидзе – художничка от Грузия.

IX Международен франкофонски фестивал в Созопол ще продължи до 8 юни 2019 г.

Източник БНР, БНТ

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →