В САЩ използват творба на изкуството за да всяват омраза

Снимка: Getty Images

 

 

Художникът Аниш Капур обвинява Националната асоциация на оръжията в САЩ, че използва негова творба за да всява “ксенофобска ” омраза срещу “измислен враг”. 

Художникът Аниш Капур, заедно с  “Everytown for Gun Safety” (група за защита от оръжията)  разтърси Националната асоциация на оръжията (НАО)  в САЩ с отворено писмо. По-конкретно, той обвини НАО за използването на изображение на известната му чикагска скулптура “Облачна порта” (или “Бобчето”), която е инсталирана през 2004 година в парк “Милениум”.

Капур заяви, че НАО използва изображение на произведението в “политизираната реклама”, наречена “Стиснатият юмрук на истината” без негово съгласие. В писмото си Капур казва: ,,…играта  с най-примитивни импулси на параноя, конфликти и насилие се използва в опит да създаде разкол, за да оправдае най-регресивните си нагласи”. Художникът добави, че е “отвратен”, да види работата си, използвана от НАО, “за да популяризират лошото си послание.”

Въпросната реклама е едноминутен видеоклип, достъпен на уебсайта на НАО с участието на националната говорителка Дана Лойш. Докато Лойш говори, черно-бели изображения мигат по екрана, показващи тълпи. Едно от тях е “Облачна порта” на Капур с хора, които се движат около нея. Друго показва знака на Холивуд. Лойш говори за неидентифицираните “Те”, като казва: “използват медиите си, за да убият истински новини”, “използват училищата си, за да научи децата, че техният президент е друг Хитлер”. Лойш завършва с думите: “Аз съм НАО” и призовава организацията за лобиране на оръжие ,,най-сигурното място на свободата”.

https://www.youtube.com/watch?v=tOfLjGg5gP0

Капур се разграничава от случило се. Той пише, че видеоклипът на НАО “дава глас на ксенофобската тревога и е още един призив, с който да  “настрои” населението срещу измислен враг.

Пълното писмо е по-долу:

Миналата година изображението на моята творба Cloud Gate (в Милениум парк Чикаго) беше използвано без моето съгласие в политизирана реклама за Националната асоциация на оръжията (НАО), озаглавена “Стиснатият юмрук на истината”. Рекламата на НАО, чието видео е публикувано в уебсайта на организацията, се стреми да предизвика страх и омраза. Клипът си играе с най-съкровените и най-примитивни импулси на параноя, конфликти и насилие и ги използва за да създададе разкол, за да оправдае организацията най-регресивните си нагласи. Тук, макар и прикрито е показана необходимостта да вярваме в заплашителен “Друг”, различен от нас. Аз съм отвратен, да видя моята работа – всъщност скулптурата на циганския народ – използвана от НАО за популяризирането на тяхното лошо послание. Скорошните престрелки във Флорида, Лас Вегас, Тексас и в редица други градове правят по-наложително от всякога, че тази организация трябва се държи като отговорна за продължаващата кампания на страх и омраза в американското общество.

Cloud Gate отразява пространството около него, град Чикаго. Хората посещават скулптурата, за да се оженят, да се срещнат с приятели, да се самоубият, да танцуват, да скачат, да се включат в общото преживяване. Неговата огледална форма е поглъщаща и интимна- събира зрителя в себе си. Този опит, съдейки по броя на хората, които го посещават всеки ден (до двеста милиона досега), изглежда все още носи потенциала да предаде усещането за чудо. Огледалото на себе си и на другите, както частни, така и колективни, Cloud Gate е приобщаваща работа, която ангажира общественото участие. Неговият успех няма нищо общо с мен, а с хилядите жители и посетители, които са го приели и го прегърнали като “The Bean”. Cloud Gate се превърна в демократичен обект, в пространство, което е свободно и отворено за всички.

В неприличното  видео на НАО Cloud Gate се появява като част от монтаж на иконометрични сгради, които претендират да представляват “Либерална Америка”, в която “обществен обект” е фокусът на комуналните обмен. Изкуството търси нова форма, но по своята същност е динамична сила в обществото. Видеоклипът на НАО дава глас на ксенофобска тревога и още един призив за “въоръжаване” на населението срещу измислен враг.

Кошмарната, нетолерантна, раздразнителна визия на НАО изкривява всичко, зад което Cloud Gate и Америка застават. Изкуството трябва да остане ясно в мисията си да признава достойнството и човечеството на всички, независимо от вероизповеданието или расовия произход.

Насилието с оръжие в Съединените щати засяга всеки гражданин на вашата страна – всички религии, всички култури, всички възрасти. Постоянната защита на оръжейната индустрия от страна на НАО ги прави съучастници в компрометирането на безопасността на мнозина в полза на корпоративната печалба. Подкрепям Everytown for Gun Safety и техните усилия за изграждане на по-безопасни общности за всички в Съединените щати.
Аниш Капур

 

 

 

news.artnet

Мариела Петкова