Вечните теми в творбите на Величко Минеков

Скулпторът Величко Минеков, откри изложба в родния си град по повод 90-ия си рожден ден

За своя 90-годишен юбилей проф. Величко Минеков представя внушителна колекция от свои скулптури в Пазарджишката художествена галерия.

Художествената галерия „Станислав Доспевски“ притежава най-богата колекция от негови рисунки и пластики и 19 монументални творби, експонирани на открито в централната градска част.

В две от залите са показани 45 нови скулптори на Минеков и 59 рисунки и литографии. Рисунките са част от дарение, което той направи на галерията през 2015 година.

Величко Минеков е един от големите дарители на Пазарджик в областта на изкуството. Галерията притежава негови 100 малки пластики и над 150 рисунки.

                 проф. Величко Минеков

Величко Минеков е роден през 1928 г. в Мало Конаре, общ. Пазарджик. Завършва специалност “Скулптура” в НХА при проф. Марко Марков и при проф. Любомир Далчев. Преподавател е в същата специалност – 1964 г., доцент – 1967 г., проф. – 1975 г. Назначен за ректор на НХА – 1976 г.Носител на множество награди, звания, ордени и медали: 1956 – лауреат на VI Международен младежки фестивал в Москва, 1979 – почетен гражданин на Пазарджик и носител на почетния знак на София, 2005 – става първият художник, удостоен със званието „Доктор хонорис кауза на НХА”. Носител е на орден „Стара планина” I ст. за цялостен принос към изкуството. 2015 – първият носител на Национална награда „Константин Величков“ за цялостен принос за развитието на град Пазарджик.  Реализира множество монументални паметници в страната и в чужбина. Негови творби се намират в художествени галерии в страната и чужбина, както и в колекциите на Световната организация по изхранването – Женева, Кенеди Център – Вашингтон, кметството на Антверпен, колекциите на Юго Вутен – Белгия, и Петер Лудвиг – Кьолн, и др.

„Една от първите ми работи като фигура, беше фигурата на Спартак. Знаех, че той е тракиец, аз също съм от Тракия и трябва да му направя фигура. Пет години след като завърших академията направих тази фигура и спечелих награда от Съюза на българските художници”, споделя проф. Минеков.

„Той прави най-хубавите си изложби  в нашите зали в Пазарджик. Много години съм работил с него, присъствал съм на 3 от неговите годишнини. Стана традиция на кръгли годишнини Художествената галерия да излага негови творби”, обясни Леон Бабачев, директор на Художествената галерия „Станислав Доспевски” в гр.Пазарджик.

Професор Минеков споделя, че общуването му  е било най-вече с неговата професия. Започнал е с нея случайно, когато е бил на 14 години. Спомените му се връщат към учителката му по рисуване г-жа Машева, сестра на големия пазарджишки художник Георги Машев за която споделя „Веднъж в час по рисуване тя ни каза за следващия път да си купим глина и да се опитаме да направим нещо, което се прави с нея и се казва скулптора.Тогава още не знаехме какво значи скулптора. Трябваше да направим по нейна заръка едно дете свито, малко уплашено и тъжно. Направих една фигурка около една педя голямо и минавайки покрай мен, явно й беше направило нещо впечатление и ме попита: „Вие друг път работили ли сте с глина? Отговорих с „не”, а тя ми каза думи, които никога няма да забравя, можете да си представите кога е било: „Упражнявайте се това ви допада!” „Всеки човек си има начин да живее, да общува с живота, хората, с близки, приятели. Моето общуване беше най-вече с моята професия, подчертава проф. Минеков.

„Преобладават портрети,  едно връщане към портрета, което в предходни изложби не бяха толкова застъпени. Това бяха портрети на любими негови хора, близки, роднини, портретувал ги беше много добре. Не е избягал и от темите, които цял живот е застъпвал – майчинството и др. допълва Леон Бабачев.

„Портрета е един много странен, сложен и пластичен свят. Трябва да разбереш излъчването на човека, неговото състояние. Той си няма хабер от това което ти си мислиш за него когато го пресъздаваш. Трябва да откриеш неговия свят, за да може той да въздейства и да живее като човека от когото го извличаш това пространство, тази портретност”, обяснява проф. Минеков и допълва: “Всяка работа е като песента. Всяка работа в скулптурата си има собствена мелодия”.

Източник: БНТ,снимки: Facebook

 

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →