На Венецианското биенале флот от 50 червени кораба ще се стреми към промяна на климата

50 червени кораба ще бъдат на брега на Венеция, за да привлекат вниманието на посетителите в града, тяхната цел няма да бъде гражданите да се наслаждават на случващото се, а да припомнят за промяната на климата и заплахите, които дебнат. Инсталацията на художника Мелиса МакГил ще включва около 50 традиционни италиански ветроходни лодки . Тя иска проекта да бъде инсталиран до май месец, защото тогава стартира 58-тото Венецианско биенале. Хората ще могат да видят 50 традиционни италиански ветроходни лодки. “Червена регата” ще бъде внушителна визуално и специално всяка яхта ще бъде оборудвана с уникално червено платно, рисувано ръчно от Мелиса.

В интервю художничката каза, че целта е да напомни на посетителите за затруднената връзка на града с водата, която го заобикаля.

Проектът е съвместен, включващ италианската фондация Magazzino, както и над 250 венецианци, включително моряци, занаятчии и студенти по изкуства.

Червената регата ще бъде изложена от май до ноември и ще достигне кулминацията си в четири регатни събития: две през май и едно през юни и септември.

Снимки: Карина Попова, Венеция

Юлияна Минчева