Размисли върху властта на медиите

Властта, която притежават медиите е тема, която вълнува почти всеки човек. Медиите са тези, които обясняват на хората случващото се в държавата, те решават как да го представят и до голяма степен мнението на хората е такова, каквото медиите подтикнат да е… не случайно се наричат „четвъртата власт“.
Медийното влияние е толкова мощно, че лесно може да повлияе на хората положително или отрицателно. Живеем в общество, което зависи от медиите като източник на информация. Хората все по-често се питат дали това, което четат е истина и дали трябва да му се доверяват на 100%. Породено е едно съмнение, което трудно може да се изкорени.
Основната задача на медиите се състои в това да предадат някаква новина, проблем или съответно да замълчат. От там идва и съмнението в хората дали трябва да вярват на всичко, което телевизиите, радиата и вестниците ни предоставят като информация.
Много е трудно в днешно време да намериш медията, която казва истината, поради простата причина, че тези медии не се рекламират.
Основните техники, които се практикуват са премълчаване на източници, използване на фалшива информация, манипулация чрез факти, лепене на етикети, свръхпредлагане на второстепенна информация, манипулиране с числа и използване на слухове, което е характерно за жълтата преса.

Американският лингвист, политически есеист и философ Ноам Чомски дълго време продължава да предизвиква смут и коментари със съставения от него списък, озаглавен “10 начина за манипулиране от медиите”. Според него те са следните: Разсейване, създаване на проблем и предлагане на решението му, процес на постепенно налагане, отлагане, третиране на хората като малки деца, фокусиране върху емоциите много повече от предлагането на храна за размисъл, поддържане на невежество сред населението, насърчаване на хората да се възхищават на посредствеността, засилване на чувството за вина и последният начин е да знаеш повече за хората, от колкото те знаят за себе си.

Преди по-малко от 100 години медиите са продавали информация на хората, а днес се продават положителни или отрицателни имиджи на хора. Медиите могат да свалят политици, да очернят живота на известни хора, да провалят бизнеси или да направят известен някой човек за една вечер.

Много нашумял проблем в тази сфера е цензурата. Според  неправителствената организация “Репортери без граници” , България  е на 111-о място, след Македония и Боливия, в класацията за свободата на словото в света.

Друг проблем, за който се говори е темата за така наречените “ фалшиви новини”. Създателите на фалшиви новини използват традиционни медийни похвати за привличане вниманието на читателя, например провокиращи заглавия, но успяват да го заблудят и да го накарат да повярва, че информацията, която чете, е истинска. Фалшивите новини целят да отклонят вниманието на читателя от същинската новина.

Нашия основен източник за получаване на информация са медиите. Без тях никога няма да бъдем информирани за събитията, които се случват, но трябва да бъдем отговорни потребители и да подбираме информацията, на която вярваме, поради големия информационен поток.

Магдалена Митева

About Магдалена Митева

View all posts by Магдалена Митева →