Връчиха годишните награди на Фондация “Васа Ганчева”

Йордан Радичков – внук и редакторите на списание „Нула 32” получиха наградите на Фондацията

За седма поредна година Фондация “Васа Ганчева” отличи започващи профилираното си обучение млади таланти и прохождащи  специалисти в областта на телевизионната журналистика и публицистика, както и на художествения превод от скандинавски езици. В категория за “Писател и издател” наградата получи авторът Йордан Радичков, внук на известния български писател. Призът е за приносът му в книгоиздаването, поезията и белетристика. Радичков разкри и какви усилия е трябвало да положи за реализарането на творческия му път.

„Абсолютно никакви, когато едни хора проявяват такова голямо уважение към работа ти”.

Илия Димитров и Борислава Лозанова получиха награда за редактори на списание “Нула 32”. За новите културно-обществени, идейни и художествени хоризонти пред българската журналистика и публицистика.

„Едно списание, което си започнал преди  4 години за родния си град и което в самото начало е изглеждало като регионално списание, в един момент добива някаква националност и универсалност, ни кара да продължаваме да правим това което правим и по този начин идеите не остават в рамките на един град, а те вече са наши общи”, сподели Илия Димитров.

„Идеята за списанието се роди в София във факултета по „Журналистика”, след като приключи първата учебна година, всеки от нас трябваше да запише някакъв летен стаж и аз бях поканена от Панайот Стефанов и Илия Димитров да стана автор в списанието и се озовах в едно заварено положение. Трудно е защото вече се намираме в ситуация в която излизаме почти от 4 години без прекъсване. Периодичността ни е на три месеца и въпреки това трудно успяваме да съберем средства да издадем тиража си. Но пък намираме голям смисъл в това и тази награда е поредното доказателство, защото както Илия каза започнахме като регионална медия, а вече имаме някакво национално значение и сме много благодарни за това”, каза Борислава Лозанова, редактор на списание „Нула 32”.

 „За мен е важно, че много талантливи млади хора получават награди и тя ще бъде първата стъпка в полета им в живота. Тази награда е за това да напомня какви личности трябва да има тази нация, за да може все пак да се поддържа някакъв културен дух, отбеляза режисьорът Росен Елезов.

В журито участваха представители на академичната общност като проф. Вера Ганчева и проф. Лилия Райчева. И тази година е било истинско предизвикателство да се отсеят най-добрите.сФондацията си постави за задача още от своето основаване да поощрява млади обещаващи млади обещаващи таланти в тези области в които Васа Ганчева се изявяваше като творец. Това са телевизионна режисура, автор  и водещ на телевизионни предавания, публицистика, телевизионна критика и художествен превод. Всъщност не ни беше много ясно още от самото начало какво ще се получи от цялата наша идея, но ето че вече 7 години, тя функционира и бих могла да кажа съвсем успешно. Оказа се, че досега с наградата на нашата фондация са удостоени 25 млади творци, което никак не е малко за такъв период, отбеляза проф. Вера Ганчева и допълни: “Тази година решихме да прибегнем до нова формула при присъждането на наградите и вместо на обещаващи млади таланти, както досега сме правили, наградата да я присъдим на вече утвърдени млади творци – със свое име и свое място в българската култура. Първо – един от критериите на които държим е какво би казала Васа за един или друг наш кандидат. Той трябва да  бъде с богато въображение, да бъде жизнен, да бъде продуктивен и интересен”, сподели председателката на Фондация “Васа Ганчева”.

Източник БНТ, снимка:”Фондация”Васа Ганчева”

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →