Връчват Железен орден за съвременно изкуство 2018

На 1-ви май 2018 година в галерия ONE MONEV, се връчва за девети пореден път „Железен орден за съвременно изкуство” на художник и събитие, представящи друг поглед върху съвременното българско изкуство, който е извън полезрението на масовите медиите и официално представената култура и изкуство, но с ясен принос към тях.

Мотивацията за избора на артиста на 2018 година, е преди всичко в търсенето на истинността в изкуството, професионализмът и качеството на работа, уникалността в подхода и актуалността му към настоящето като живот.

Социалното и политическото състояние на живота е разочароващо, индивидуалните усилия, бунтът и протестът са доведени до безсмислие. Те са безпредметни. Дискурсивните практики в съвременното ни изкуство са доведени до визуални карикатури и коментари за политическо коректно поведение. Изкуството е обезсилено. Художникът, и единствената смислена неговата реакция е в отказ да участва в изродената ни социална, политическа и културна реалност. Остава природата, оставя я тя да действа вместо него. Същият този художник преди години, прекарва през собствената си телесност социалното като лично битие и преживяване, създава феномени в съвременното ни изкуство, разпознати  и по световни арт форуми.

Днес оцеляването на духа минава през отказ и вътрешна емиграция, напускане и изоставяне на изкривеното до уродливост от посредственост, наглост, некадърност, простотия, конформизъм, цинизъм, официално официозно, кичозно културно поле на обществено ни битие. Солта на живота е вече някъде другаде.

Инициатива на „Фондация за съвременно изкуство венцислав занков”.

 

01.05.2018 г . /вторник/ 18:00 часа  

София, ул. „Иван Вазов“ 14, сграда на Военно издателство – партер

(на ъгъла с ул. „6-ти септември“)