XXVIII Италиански фестивал на красотата ще се проведе в Пловдив

Фризьори ще правят възстановка на прическите на пловдивчанката през хилядолетията

Творческа възстановка на носените от пловдивските дами прически през хилядолетията ще извършат най-добрите български стилисти. Предизвикателството към артистизма и въображението им е отправено от организаторите на Националния конкурс за фризьори. Тазгодишното му издание ще се проведе от 29 до 31 март в Палата 2 на Международен панаир – Пловдив. Надпреварата е в рамките на XXVIII-я Италиански фестивал на красотата и прическата и традиционно е сред неизменните акценти в програмата.

„Тази година наред с конкурсите, всички събития от престижния международен моден форум за фризьорство и грим са тематично обвързани с естетическите послания на инициативата „Пловдив Европейска столица на културата 2019“. За нас като жители на най-стария жив град на Стария континент това е едновременно естествено и задължаващо решение“, споделя Елена Кристиано, управител на „Christian Of Roma“.

Темата „Пловдивчанката през вековете“ от категорията за дневни прически „Фантазия“ е сред най-предпочитаните от участниците. Стартът й е в съботния следобед на 30-и март. Участниците могат да развихрят креативността си, избирайки да творят в една от 5-те предложени в регламента епохи. Най-отдалечените по време от настоящето ни са и най-голямото предизвикателство, уточняват организаторите. Те съветват при изработване на концепцията за оформяне на косата на жената от Древна Тракия, на потомките й от времето на Филип Македонски и Византийския период, на жителките на града при властването на Римския император Траян, както и на филибе-коконата от вековете на Османската империя и Българското Възраждане, участниците предварително да се запознаят с културно-историческите специфики на конкретния отрязък. За 30 минути трябва да бъде представен достоверен и същевременно естетически завършен образ на жената от съответната епоха, независимо от нейния етнос.

„Ние сме всички цветове“ е втората тема от категорията за дневни прически и съвпада с мотото на инициативата „Пловдив Европейска столица на културата 2019“. Участниците в нея ще творят също в следобедните часове на 30-и март. С най-много точки ще бъдат оценявани изборът на цветове, прецизността в изработване на елементите и артистичността в цялостната визия, обясниха организаторите.

Конкурсът за абитуриентски прически е сутринта на 30 март, събота. Мъжкото подстригване е предния ден. На 31-ви март е националното съревнование за гримьори.

За да творят заедно, каквото е посланието и на инициативата „Пловдив Европейска столица културата 2019“, на подиума в зала „България“ на Конгресния център в Международен панаир – Пловдив ще се качат трима виртуозни стилисти от различни краища на света – Бразилия, Италия и Русия. В общото си 2-часово шоу „Alfaparf International Show“ те ще представят най-новите тенденции за прическите от своите региони, като използват продуктите на световноизвестната марка. Атракцията започва в неделя, 31 март, от 11 часа, обявиха организаторите от „Christian Of Roma“.

За първи път на Италианския фестивал на красотата и прическата ще се изяви бразилският маестро Елиабе Морейра. Започнал кариерата си едва 14-годишен като бедно момче от Кампо Гранде, днес той е сред световния елит във фризьорството. В продължение на 13 години е художествен директор на една от най-големите компании за продукти за коса „Alfaparf“-Милано. Преподава в Академията на бранда, разработил продукти и техники, специално предназначени за косата на бразилските жени. Като инструктор Елиабе Морейра има в кариерата си над 500 презентации по целия свят. Създател на собствен стил във фризьорството, той обвързва естетиката в прическата с модата, изкуството и културата. „Фризьорът се докосва до личната конфигурация на всеки човек. Обичам да доказвам на хората, че могат да се променят, давайки им повече самочувствие и сила”, споделя Елиабе Морейра.

Заедно с него на сцената ще твори и италианецът Алесандро Фратини. „Ножиците са третата ми ръка“, заявява за себе си потомственият стилист, който е четвърто поколение фризьор. Притежава изискан салон в Кортона на повече от век. Завършил е Лондонската академия за стилисти „Mahogani“ и работи за престижния моден форум „London Fashion Week“. „Опитвам се винаги да откривам онази индивидуална прическа, която най-добре би подхождала на лицето. Защото не съм магьосник и не мога да превърна клиентката си в Ким Бейсинджър, просто като я изруся“, издава подхода си Алесандро Фратини. В Пловдив топстилистът за пореден път ще докаже своята максима, че фризьорството е висша математика с прецизни изчисления за пропорции и ред.

Третият участник в общото шоу е Анзор Закутов. Той е артистичен директор на „Alfaparf“ за Русия и ръководи академията на компанията в Москва. Съчетава своите майсторски класове по цял свят с журиране на шампионати и конкурси за фризьори. „Тайната на красивата прическата е в съчетанието на изтънченост и ярка изразителност на образа“, споделя Анзор Закутов.

Източник:Plovdiv24, снимки: Facebook

Avatar

About Златка Вълканова

View all posts by Златка Вълканова →