За “Децата на исляма” и още нещо ни разказва фотографът Дейвид Тезински

С Дейвид Тезински разговаря Десислава Христова

 

Дейвид Тезински е 27-годишен фотограф, които стана известен с проекта си „Децата на исляма“, сниман в Иран.

Защо Иран?
Според Тезински иранските младежи са политически най-активни от всичките 57 ислямски нации по целия свят. Освен това в страната живетя 73 милиона души, като 60% от тях на възраст под 30 години.
Иран не беше най-лесното място за работа, защото хората се страхуват. Дори и в наши дни все още се сблъсквам с проблеми и трябва да изтривам снимки от различни списания заради тяхната безопасност“, споделя фотографът пред София Прес.
Това е така, защото младежите в Иран представляват една от най-големите дългосрочни заплахи за сегашната форма на теократично управление. Младите активисти оказват влияние върху политическата програма на Ислямската република от 1997 г. насам, коментира Тезински.
На въпрос за какво точно се борят тези активисти, Дейвид отговоря: „Ами правителството на Иран е наистина лошо и глупаво и те могат само да се борят за свободата си като цяло“.

Фотографиите на Дейвид Тезински се фокусират върху дълбокото човешко поведение като целта му е да създава творчески снимки, които разказват истории, различни от тези, които познаваме.

27-годишният фотограф, получава първата си камера, когато е само на 12 години и в началото снима само съучениците си. „На тези години се занимавах със скейтбординг и ми отне известно време, преди да намеря нещо с по-голямо значение“, споделя Дейвид пред София Прес.
Започнах да изучавам фотография в Прага, но проблемът беше, че се захванах с пънк рок, грънч и китара и оставих фотографията на заден план“.

Дейвид напуска училище, преди да се дипломира, споделяйки, че там само е спял и заминава за САЩ. Там той се опитва да немери „вътрешната си цел“ и „значението на тази цел“.
След като навърших 20 години, започнах да пътувам много в азиатски страни като Индия, Непал, Камбоджа, Тайланд, Япония и др. Цената на пътуванията ми винаги беше много ниска, поради което беше напълно възможно да остана дори по няколко месеца. Понякога трябваше да спя в парка или на някакво „погрешно“ място като един случай в Африка, стана кървава суматоха, заради скъпата ми чанта“.

Тезински се опитва да документира интимните моменти в човешкото общуване и живот… и го прави успешно. „Обикновено, когато съм честен към хората и те са честни към мен. Не е правило, но винаги работи“.
Фотографът определя като най-важни негови проекти, тези свързани с опазване на околната среда, защита на животните или правата на човека.

Като един най-забавните моменти в работата си, Тезиндки определя пребиваването си в Япония: „Там има квартал, наречен Осака и когато го посетих, имаше само стари хора, които пиеха бира и пушеха цигари през целия ден. Аз свирих на китара с тях и беше много щастлив момент, като в крайна сметка получих акустична китара като подарък от местен бездомен човек“.

Снимка, след победата на Тръмп на президентските избори в САЩ
На разходка с тигъра Джо

 

Комунмизъм и ежедневен живот в Куба

Снимки: Личен архив

Фейсбук: David Tesinsky

Десислава Христова

About Десислава Христова

View all posts by Десислава Христова →

2 Comments on “За “Децата на исляма” и още нещо ни разказва фотографът Дейвид Тезински”

Comments are closed.