Зам.-министър Деница Николова: Ще търсим възможност за увеличаване на средствата от ЕС за съвместни проекти със Западните Балкани

Зам.-министър Николова и министърът на местното самоуправление на Македония Сухейл Фазлиу откриха спортен празник в Петрич.

Когато изпълняваме общи проекти, когато имаме общи цели и търсим общ ефект, можем да правим всичко заедно и да вървим напред. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която заедно с министъра на местното самоуправление на Македония Сухейл Фазлиу откри спортно събитие в зала  гр. Петрич. С общата инициатива бе отбелязан Денят на европейското сътрудничество под надслов “Общите граници ни правят по-близки“.

Празникът се организира по Програма Interreg – ИПП Програма за трансгранично сътрудничество България – Македония 2014-2020 г. „Надявам се, че по програмата за трансгранично сътрудничество с Македония ще можем да реализираме още немалко проекти, за да можем да постигнем общия ефект децата да имат по-добро бъдеще. Можем със спорт да постигаме всичко, без граници“, отбеляза зам.-министър Николова.

Министър Сухейл Фазлиу изтъкна в слово си, че трансграничното сътрудничество между двата народа е от голямо значение и посочи, че то трябва да се задълбочи не само в контекста на общите европейски проекти.

В спортния празник се включиха отбори с ученици от Петрич и Струмица, които участваха в двубои по баскетбол, волейбол и футбол.

По-късно зам.-министър Николова, министър Сухейл Фазлиу, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и кметът на Петрич Петър Бръчков инспектираха рехабилитацията на пътя ІІІ-1084 „/ІІІ-108/ -Старчево-Кърналово-Първомай. Третокласният път се е ползвал като обходен маршрут при строителството на лот 4 от АМ „Струма“ и бе в лошо състояние. 13-километрвата отсечка се ремонтира основно, като се полага нова 35-сантиметрова асфалтова настилка, уширява се, подменят технически съоръжения като мостове, водостоци, отводнителни канавки, бордюри и др. Ремонтните дейности са на стойност приблизително 7 млн. лв., осигурени от държавния бюджет. Пътят обслужва няколко големи села в община Петрич с население около 10 000 души и важно направление към Граничен пункт „Златарево“. Шосето е и основна връзка с най-голямата зеленчукова борса в област Благоевград, която реализира продукцията на местни производители и се посещава и от гърци, македонци и сърби. В момента се извършва циментова стабилизация на леглото на пътя по нова технология, която гарантира по- дълъг живот на асфалта. При нея няма отпадъци, а старият асфалт се рециклира и се влага отново в строежа.

„Подобряването на пътната инфраструктура в държавата е основен фокус на българското правителство. Правим всичко възможно за сближаване на регионите и подобряване на комуникацията, включително и със съседните ни държави като Македония“, заяви зам.-министър Николова и добави, че осигуряването на ресурс за подобряване на пътищата е основен акцент като политика и стратегия за по-добра свързаност.

Кметът на Петрич благодари на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“ за осигурените средства за ремонт на пътя и подчерта, че той е от изключително значение за запазване на младите хора в селата и за осигуряване на тяхната заетост.

При голям интерес в Петрич се проведе и обществено обсъждане на програмата за предстоящото Председателство на Съвета на Европейския съюз и приоритетите в ресора на МРРБ. Участие в събитието взеха представители на местната администрация, работодателски, браншови и неправителствени организации, академична общност, медии и др. Сред официалните гости бяха областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, кметът на Петрич Димитър Бръчков, кметът на община Сандански Кирил Котев, посланикът на Република Македония Н.Пр. Марян Гьорчев, областният управител на Кюстендил Виктор Янев и др.

Евроинтеграцията на Западните Балкани е сред основните акценти на председателството на Съвета на ЕС, посочи зам.-министър Николова. Тя отбеляза, че МРРБ изпълнява политиката за сближаване със западните ни съседи чрез програмите за европейско териториално сътрудничество. „Изключително важно е в хода на дебата за годишната финансова рамка, която най-вероятно за първи път ще бъде представена по време на председателството на България, да търсим възможностите за повишаване на ресурса и размера на средствата по линия на европейското териториално сътрудничество“, каза Деница Николова. Заместник-министърът изрази увереност, че всички средства, които се отделят от ЕС за гранично и териториално сътрудничество, имат пряк ефект върху развитието на Западните Балкани. „Програмите за трансгранично сътрудничество с Македония и Сърбия и проектите, които реализираме, показват, че независимо дали страните са член на ЕС или не, можем да изпълняваме заедно проекти с добавена стойност за целия ЕС“, отбеляза Николова. В хода на председателството МРРБ ще има ключова роля при дебатите за градското развитие и териториалното сближаване. „Ние отговаряме за политиките за развитие на регионите в страната, за това е важно да подкрепим инвестициите в малките и средни градове в политиката на ЕС след 2020 г. Това е важно, за да намалим обезлюдяването, да реализираме потенциала за икономическо развитие и растеж“, каза още Николова. Ключов приоритет ще бъде и проследяването на създадените партньорства между градовете в областта на климата и околната среда, градската мобилност, иновативните обществени поръчки и др.

„Европейската солидарност показва, че България може да се развива, намалявайки различията между регионите и с основен ефект – икономическо развитие на страната“, каза още Деница Николова. Тя подчерта, че основният приоритет на страната ни е да продължи балансирано развитие на градовете и населените места в периферията, за да се намалят миграционните процеси, които водят до икономически дисбаланси и обезлюдяване на регионите. Това ще насърчи и постигането на сближаване и постигане на балансираното развитие на регионите в ЕС.